Συζήτηση Βικιπαίδεια:Διαχειριστές διεπαφής/draft

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Διαχειριστές διεπαφής (συντομογραφία συστήματος: interface-admin) είναι χρήστες που έχουν το δικαίωμα να επεξεργάζονται σελίδες κώδικα στον ονοματοχώρο Mediawiki με αποτέλεσμα να μπορούν να τροποποιούν τη διεπαφή χρήστη της Βικιπαίδειας με τους συγγραφείς και αναγνώστες της. Παραδείγματα σελίδων κώδικα (CSS, JavaScript και JSON) με καθολική επίδραση σε όλους τους χρήστες του wiki είναι η MediaWiki:Common.js, η MediaWiki:Vector.css και σελίδες εργαλείων όπως η Ειδικό:Εργαλεία). Αυτές οι σελίδες εκτελούνται από το πρόγραμμα περιήγησης ιστοσελίδων των συγγραφέων και αναγνωστών του wiki ως κώδικας, ο οποίος χρησιμοποιείται για να ορίζει το στυλ του περιεχομένου του wiki, να αλλάξει τη συμπεριφορά των σελίδων ή ακόμα να υλοποιεί ιδιαίτερα πολύπλοκα εργαλεία όπως το wikEd. Οι διαχειριστές διεπαφής έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να επεξεργάζονται σελίδες CSS/JS/JSON στον χώρο χρήστη μεμονωμένων χρηστών, δυνατότητα που κανονικά επιφυλάσσεται μόνο στους κατόχους των σελίδων αυτών.

Η πρόσβαση στις σελίδες αυτές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εισβολείς για την έγχυση κακόβουλου κώδικα, κάτι που είναι δυνητικά επικίνδυνο στα χέρια ενός κακόβουλου χρήστη και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους συγγραφείς αλλά και όλους τους αναγνώστες του wiki. Έτσι η ομάδα προγραμματιστών των εθελοντών και υπαλλήλων του WMF, ως υπεύθυνη για τη λειτουργία του λογισμικού, αποφάσισε το 2018[1][2][3] να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση εγγραφής σε αυτές τις σελίδες. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα εγγραφής οφείλει να συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στους Βικιπαιδιστές και να διαχειρίζεται από τις τοπικές κοινότητες, ως εξαιρετικά χρήσιμη. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 νέα ομάδα χρηστών, οι διαχειριστές διεπαφής, με σκοπό τον περιορισμό του αριθμού των προσώπων που φέρουν τα δικαιώματα αυτά, τα οποία κατείχε ως τότε το σύνολο των διαχειριστών, ακόμα και όσοι δεν τα χρησιμοποιούσαν. Επίσης ενεργοποιήθηκε για διαχειριστές, γραφειοκράτες και διαχειριστές διεπαφής ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (βοήθεια). Τέλος η κάθε κοινότητα, και η ελληνική, κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο λειτουργίας της νέας ομάδας των διαχειριστών διεπαφής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 διαχειριστές διεπαφής.

Απόδοση δικαιωμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Τα δικαιώματα αποδίδονται στους διαχειριστές διεπαφής από τους γραφειοκράτες της Βικιπαίδειας ή τους stewards εδώ.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος[επεξεργασία κώδικα]

  • Ενδιαφέρον για απόδοση των δικαιωμάτων διαχειριστή διεπαφής μπορεί να εκδηλώσει οποιοσδήποτε χρήστης της Βικιπαίδειας.
  • Ενδιαφέρον για απόδοση των δικαιωμάτων διαχειριστή διεπαφής μπορούν να εκδηλώσουν μόνο διαχειριστές της Βικιπαίδειας.

Διαδικασία έγκρισης[επεξεργασία κώδικα]

  • Η έγκριση δίνεται με απόφαση της κοινότητας
  • Η έγκριση δίνεται από το σώμα των διαχειριστών
  • Η έγκριση δίνεται από το σώμα των γραφειοκρατών
  • Τα δικαιώματα αποδίδονται χωρίς έγκριση, από οποιονδήποτε γραφειοκράτη, σε όποιον διαχειριστή τα αιτηθεί.

Προαπαιτούμενα[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές διεπαφών πρέπει να είναι χρήστες που χαίρουν υψηλής εμπιστοσύνης, έχουν τουλάχιστον μια βασική κατανόηση των CSS και JS, γνωρίζουν τι προσδοκούν τα Wikimedia wiki για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και έχουν μια αξιοπρεπή κατανόηση για τον τρόπο ασφάλισης του λογαριασμού τους (επιλέγοντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, αποφεύγοντας μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό και κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων).

Λειτουργία διαχειριστών διεπαφής[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές διεπαφής είναι αρμόδιοι για τη συντήρηση και βελτίωση του κώδικα των σελίδων που συγκεντρώνονται στη Βικιπαίδεια:Διεπαφή ως σύνδεσμοι. Εκεί υπάρχει σχετική βοήθεια λαμβάνουν χώρο οι υποσελίδες για τον προγραμματισμό της διεπαφής και το ημερολόγιο των αλλαγών. Στη Συζήτηση Βικιπαίδεια:Διεπαφή τίθενται τα ζητήματα της διεπαφής της Βικιπαίδειας όπως εντοπισμός σφαλμάτων, προτάσεις βελτίωσης, εισηγήσεις για ενεργοποίηση νέων δυνατοτήτων, δοκιμαστικών λειτουργιών κλπ. Οι διαχειριστές διεπαφής εισηγούνται εκεί την καθολική ενεργοποίηση νέων δυνατοτήτων και δοκιμαστικών λειτουργιών προς αποδοχή από την κοινότητα.

Προγραμματισμός διαχειριστικών ενεργειών[επεξεργασία κώδικα]

Στη σελίδα Βικιπαίδεια:Διεπαφή/Προγραμματισμός φιλοξενούνται οι προγραμματιζόμενες αλλαγές της διεπαφής και τίθεται το πλάνο των εργασιών. Οι διαχειριστές διεπαφής ενημερώνουν τον προγραμματισμό πριν από την τέλεση των διαχειριστικών πράξεων διεπαφής εφόσον αυτές δεν υλοποιούνται άμεσα, ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα και το αναπροσαρμόζουν βάσει των αναγκών. Ο προγραμματισμός βοηθά την κοινότητα να γνωρίζει πως οι αποφάσεις της ακολουθούνται από τους διαχειριστές διεπαφής που την εξυπηρετούν και αν κρίνει πως καθυστερεί μια διαδικασία που βρίσκεται σε αναμονή μπορεί να πράξει ανάλογα.

Ημερολόγιο διαχειριστικών ενεργειών[επεξεργασία κώδικα]

Στη σελίδα Βικιπαίδεια:Διεπαφή/Ημερολόγιο καταγράφεται το ημερολόγιο των διαχειριστικών ενεργειών διεπαφής. Η πληροφορία καταχωρείται ανά ζήτημα ώστε να βρίσκεται συγκεντρωμένη η πληροφορία των αλλαγών που το αφορούν και να είναι εύκολη η αποσφαλμάτωση και η μελλοντική αναφορά.

Ασφάλεια διαδικασιών[επεξεργασία κώδικα]

Πριν την εφαρμογή διαχειριστικών ενεργειών διεπαφής, οι διαχειριστές της οφείλουν να κάνουν δοκιμές σε ιδιωτικό χώρο και όχι στο καθολικό Mediawiki. Μια καλή πρακτική είναι να ζητούν επιπλέον δοκιμή από χρήστες πρόθυμους να ελέγξουν τον κώδικα για σφάλματα ή παρενέργειες, πριν την καθολική εφαρμογή.

Τεκμηρίωση[επεξεργασία κώδικα]

Ο κώδικας που ενεργοποιείται στη διεπαφή της Βικιπαίδειας οφείλει να είναι ελεγμένος προς αποφυγή σφαλμάτων. Αυτό ενισχύεται με την τεκμηρίωσή του ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και κυρίως ζητήματα στην ασφάλεια. Ο κώδικας τεκμηριώνεται είτε εντός του wiki είτε στις άμεσα προσβάσιμες σε όλους ιστοσελίδες που αναπτύσεται, για παράδειγμα στο Github.

Αφαίρεση δικαιωμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος διαχειριστών διεπαφής[επεξεργασία κώδικα]