Συζήτηση:Υπερρεαλισμός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.

Καταλαβαίνω ότι ο σουρρεαλισμός παραδοσιακά αποδίδεται στα ελληνικά ως Υπερρεαλισμός αλλά αυτό δημιουργεί σύγχυση καθώς ο όρος Hyperrealism στα αγγλικά και τα γαλλικά αναφέρεται σε φωτογραφικής ακρίβειας ζωγραφική. Δεν προτείνω να διορθώσουμε την Ελληνική ορολογία αλλά ίσως θα ήταν χρήσιμο να γίνει κάποια αναφορά σε αυτήν την διάκριση.--94.68.135.237 15:50, 13 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)ΑΑ[απάντηση]

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 14:58, 26 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Πολύ σοβαρό λάθος ο ορισμός ![επεξεργασία κώδικα]

Γίνεται σύγχυση του Σουρρεαλισμού και του Υπερρεαλισμού. Surréalisme : η λέξη εμφανιζεται για πρώτη φορα το 1917 στο θεατρικο έργο του Γκιγιώμ Απολιναιρ (Guillaume Apolinnaire) "Οι μαστοί του Τειρεσία" με υπότιλο "Σουρρεαλστικο δράμα σε τρεις πραξεις", στο Παρίσι. (Προγείται το κίνημα Νταντά (Dadaïsme). Μανιφέστο του σουρρεαλισμού του Αντρέ Μπρετόν το 1924. Ο Σουρρεαλισμός ανήκει στο πρώτο ήμισι του 20ου αιώνα. Επηρεάζει στη συνέχεια τον ποστ-μοντερνισμό και την ποπ αρτ.

Ο Υπερρεαλισμός εμφανιζεται στο τέλος της δεκαετίας του 60 στην Αμερική σαν συνέχεια του Φωτορεαλισμού. Το ονομα αναφερεται το 1973 από έναν έμπορο τέχνης, τον Isy Brachot στις Βρυξέλλες. Ο Υπερρεαλισμός ανήκει στο τελευταιο τέταρτο του 20ου αιώνα. Τα δύο καλλιτεχνικά κινήματα είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους.

Ο ντε Κίρικο θεωρείται πρόδρομος του Σουρρεαλισμού σε μία φάση του. Δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με τον Υπερρεαλισμό !

Τέτοια λάθη ειναι ντροπή για την ελληνική Βικιπαίδεια ! Gnomon 23:52, 13 Μαΐου 2023 (UTC)