Συζήτηση:Τροχιά

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Γιατί η τροχιά μπήκε στην κατηγορία Χάος; Είναι πολύ άκυρο κατά τη γνώμη μου να βρίσκεται εκεί, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν εγώ δεν ξέρω πρέπει να διορθωθεί.

Δεν είναι πολύ άκυρο, η έννοια του χάους συνδέεται άμεσα με ύπαρξη ημιπεριοδικών ή μη περιοδικών τροχιών που διαγράφει ένα σημείο στον χώρο των φάσεων, όταν αυτό αναπαριστά ένα χαμιλτονιανό σύστημα. Βέβαια, στην παρούσα του μορφή το άρθρο δε δικαιολογεί μια τέτοια κατηγοριοποίηση, έχει πολύύύ δρόμο μέχρι εκεί! AmalgamΣυζήτηση 23:44, 8 Αυγούστου 2007 (UTC)[απάντηση]
Ίσως όντως να υπερέβαλα λέγοντας ότι είναι πολύ άκυρο. Ακόμη και έτσι όμως (και τονίζοντας ότι έχω πολύ γενικές γνώσεις στη θεωρία του Χάους), η έννοια του χάους δεν είναι αυτή που συνδέεται με την έννοια της τροχιάς; Δηλαδή, για να γίνω πιο κατανοητός, αν μελετήσουμε την τροχιά ενός νετρονίου που βάλλεται σε έναν πυρήνα ουρανίου και των προϊόντων της σχάσης, θα το κατηγοριοποιήσουμε στην πυρηνική φυσική; Υπό αυτήν την έννοια, θα μπορούσαμε να συνδέσουμε την έννοια της τροχιάς με πολλές κατηγορίες της φυσικής. Βέβαια, δεν επίσταμαι του θέματος όσο εσείς, οπότε μπορεί να μην έχουν λογική βάση αυτά που λέω... --Assassingr 12:26, 9 Αυγούστου 2007 (UTC)[απάντηση]
Χμμμ... ίσως θα ήταν καλύτερα να υπήρχαν δύο διαφορετικά άρθρα, όπως γίνεται στην αγγλική ΒΠ. Εκεί υπάρχει η τροχιά (trajectory), που αντιστοιχεί στη διαδρομή που ακολουθεί ένα αντικείμενο κινούμενο στο χώρο, και η τροχιά (δυναμική) (Orbit (dynamics)), που αποτελεί πιο μαθηματική και αφηρημένη έννοια, και στην οποία εντάσσεται το προηγούμενο σχόλιό μου. Απλά στα ελληνικά χρησιμοποιούμε τη λέξη τροχιά για να περιγράψουμε και τις δύο περιπτώσεις, εξ ου νομίζω και η σύγχυση! AmalgamΣυζήτηση 15:18, 9 Αυγούστου 2007 (UTC)[απάντηση]
Α, μάλιστα, δεν ήξερα ότι η λέξη orbit χρησιμοποιείται και με αυτό τον τρόπο, νόμιζα ότι είναι μόνο η δορυφορική κίνηση. Πάντως όσον αφορά την διάκριση των άρθρων νομίζω ότι ήδη εσύ την έκανες ;)

Η έννοια της τροχιάς[επεξεργασία κώδικα]

Η έννοια της τροχιάς Όταν ένα υλικό σημείο κινείται, αλλάζει θέση. Στην εικόνα 2.10 έχουν σχεδιασθεί οι διαδοχικές θέσεις από τις οποίες πέρασε ο πύραυλος καθώς κινείται. Το σύνολο των διαδοχικών θέσεων από τις οποίες περνάει ένα κινούμενο σώμα βρίσκονται πάνω σε μια γραμμή. Η γραμμή αυτή ονομάζεται τροχιά της κίνησης. Σε μια ευθύγραμμη κίνηση η τροχιά του κινητού είναι μια ευθεία γραμμή. Υπάρχουν όμως και άλλες πιο σύνθετες κινήσεις στις οποίες η τροχιά είναι καμπυλό- γραμμη, κυκλική ή σπειροειδής. Προκειμένου να σχεδιάσουμε την τροχιά ενός κινητού, θα πρέπει να γνωρίζουμε τη θέση του κάθε χρονική στιγμή. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κλασικής μηχα- νικής είναι η θεωρητική πρόβλεψη της τροχιάς διαστημικών οχημάτων που ταξίδεψαν επί χρόνια μέχρι να φθάσουν στα όρια του ηλιακού μας συστήματος.