Συζήτηση:Ρίτσαρντ Νίξον

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το "τα εγκλήματά του κατά την διάρκεια της θητείας του" δεν μου άρεσε καθόλου. Ποιά εγκλήματα είναι αυτά και ποιός θα κρίνει αν ήταν ή όχι. Ακρως ύποπτη θέση αυτή που κρύβει προκατάλειψη εναντίον του συγκεκριμένου αμερικανού πολιτικού. Οταν λέμε κάτι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και να μην μιλάμε στον αέρα. Ουδέποτε καταδικάστηκε ο συγκεκριμένος πολιτικός για κανένα έγκλημα είτε απο αμερικανικό δικαστήριο είτε απο διεθνές. Αρα δεν ήταν εγκληματίας. Να διορθωθεί αμμέσως αυτή η ανοησία.

Για κοίτα τώρα την διατύπωση.--Diu 22:44, 5 Οκτωβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον σχεδίαζε την ανατροπή κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και για το σκοπό αυτο ζήτησε την συνεργασία του δικτάτορα της Βραζιλίας Αιμίλιο Γκαραστάζου Μέντισι (Emilio Garrastazu Medici). Συγκεκριμένα, ο Νίξον επεδίωκε να αποσταθεροποιήσει τα καθεστώτα του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού. Αυτά αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου της περιόδου εκείνης, που ήρθαν στο φως από τα Αρχεία Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington.

Η τυχη του λαου της Χιλης θα αφεθει στα χερια του Πινοσετ. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε και εγκαθίδρυσε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς που διήρκησε μέχρι το 1990. Το 1975 ο Πινοσέτ είχε πει: "Δεν κινείται ούτε ένα φύλλο από τα δέντρα χωρίς να το ξέρω εγώ". Η φράση αυτη περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνησε αυτα τα 17 χρόνια. Κατά την διάρκεια της χούντας του Πινοσέτ 3 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή "εξαφανίστηκαν". Τώρα πια θα τον κρίνει η ιστορία. Ο Πινοσετ Στις 17/10/1998 και ενώ βρίσκεται για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, συλλαμβάνεται κατόπιν αιτήματος του ισπανού δικαστή Γκαρθόν με την κατηγορία της δολοφονίας ισπανών πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας στη Χιλή. Στις 25/11/1998 η Βουλή των Λόρδων αποφασίζει με ψήφους 3-2 ότι δεν απολαμβάνει ασυλίας και άρα μπορεί να διωχθεί για δολοφονίες, βασανισμούς και γενοκτονία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που επέβαλε στη Χιλή. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 92.118.255.176 (συζήτησησυνεισφορά) .