Συζήτηση:Καλώς ήλθε το δολλάριο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρθρο βικι Κινηματογράφος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Επιχείρησης Κινηματογράφος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση και κάλυψη λημμάτων του κινηματογράφου από τη Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στην Επιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.



Σχόλιο 26-3-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Είναι ασαφές από το λήμμα αν πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία γενικώς ή την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία με επεξεργασία εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Αν ομιλούμε για την πρώτη περίπτωση, τότε αυτή είναι Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κορομηλά. Μάλιστα με τον τίτλο "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" γυρίστηκαν 4 ταινίες

1. Το 1932 σε σενάριο & σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη & Ηλία Παρασκευά. "Λιάκος" ο Μάνος Κατράκης, "Κρουστάλλω" η Νίνα Αφεντάκη" και "Μήτρος" ο Δημήτρης Τσακίρης.

2.Το 1955 σε σενάριο Δημήτρη Δαδήρα & Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δαδήρα. "Λιάκος" ο Ανδρέας Ζησιμάτος, "Κρουστάλλω" η Αλίκη Βουγιουκλάκη και "Μήτρος" ο Θάνος Κωτσόπουλος.

3.Το 1955 σε σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. "Λιάκος" ο Κώστας Κακκαβάς, "Κρουστάλλω" η Σύλβα Πουλοπούλου (Χριστίνα Σύλβα) και "Μήτρος" ο Γιώργος Φούντας.

4.Το 1956 σε σενάριο & σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά. Η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία που κυκλοφόρησε στις αίθουσες. "Λιάκος" ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (η πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση), "Κρουστάλλω" η Καίτη Λαμπροπούλου και "Μήτρος" ο Ανδρέας Φιλιππίδης.

Ωστόσο, η πρώτη (χρονολογικά) έγχρωμη ελληνική ταινία είναι οι "Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες" (1956) σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη. Στην ταινία κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση η Ρένα Βλαχοπούλου. Η επεξεργασία της ταινίας κράτησε αρκετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στις αίθουσες δεύτερη, μετά τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας. Αναφορά: 37.6.13.80 15:32, 26 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]