Συζήτηση:Επιχείρηση Ουρανός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.
Άστέρι προβεβλημένου λήμματος
Άστέρι προβεβλημένου λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει αναγνωρισθεί ως προβεβλημένο λήμμα βάσει των κριτηρίων των λημμάτων υποψήφιων προς προβολή.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Προβεβλημένο λήμμα Προβεβλημένο Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Αξιόλογο κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Θα ήθελα τα ονόματα και τα τοπωνύμια να αναφέρονται και στη γλώσσα τους για καλύτερη αναζήτηση στα γερμανικά ή στα ρωσικά. Άλλωστε και στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Antony Beevor "Στάλινγκραντ", ο μεταφραστής σπανίως μεταφράζει ονόματα στα ελληνικά (ο Πάουλους αναφέρεται συνεχώς Paulus). Και κάτι ακόμα· τόσο ο Πάουλους όσο και ο Μανστάϊν αλλά και ο Ζούκοφ ήταν στρατάρχες και όχι στρατηγοί. Στη φωτογραφία του Πάουλους αναφέρεται στα γερμανικά General Field-Marschall που είναι ο στρατάρχης της Wehrmacht ενώ ο στρατηγός είναι Generalberst. --Xhmikos 19:53, 10 Ιουνίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Η μετάφραση που έχει γίνει στο Στάλινγκραντ και το Βερολίνο: Η Πτώση 1945 (τα έχω και τα δύο) είναι ολίγον τι πρωτότυπη ιδέα, που δεν συναντάται στα περισσότερα βιβλία. Νομίζω πως πρακτικότερο θα ήταν τα ονόματα να αναφέρονται με τη μορφή «Ο Αρχιστράτηγος Φρίντριχ Πάουλους (Friedrich Paulus), διοικητής της 6ης Στρατιάς...» κ.ο.κ.
Οι βαθμοί στα Γερμανικά ήταν πάντοτε μπέρδεμα... Το Generaloberst λ.χ. μπορεί να μεταφραστεί Αρχιστράτηγος ή Στρατηγός, αλλά προτιμάται το πρώτο για να ξεχωρίζει π.χ. από τον Στρατηγό του Πεζικού / των Ιπταμένων / του Πυροβολικού και πάει λέγοντας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χρονική τοποθέτηση των βαθμών: ο Πάουλους προήχθη σε Στρατάρχη (Generalfeldmarschall) λίγες μέρες πριν την παράδοση στο Στάλινγκραντ, οπότε πιο σωστό είναι να αναφέρεται ως (Αρχι)Στρατηγος. --Jake Συζήτηση 20:04, 10 Ιουνίου 2010 (UTC)[απάντηση]