Συζήτηση:Διάκου Πάτρας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Περί ονομασίας[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω ότι η προέλευση του ονόματος της συνοικίας ΔΙΑΚΟΥ Πατρών, όπως αυτή περιγράφεται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι λανθασμένη. Η παλαιότερη επίσημη αναφορά στο όνομα ΔΙΑΚΟΥ (απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω ) δίνεται από το "Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών" του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου. Αντιγράφω κατά λέξη (σελ. 507):

"Διάκος Διον. Ηλείος Αγωνιστής πολεμήσας και εις την πολιορκίαν Πατρών επί κεφαλής σώματος στρατιωτών (Χρυσανθακόπουλος 125).Διακοπούλου οικογένεια εν Ζακύνθω το 1813 εκ Πατρών, εκλιπούσα εκεί (Ζώης Λεξ. 160). Διάκου, νεώτερον τοπωνύμιον, Σελαχαγιά η βρύση πριν, παρά το Γηροκομείον όπου ο αδελφός της μονής διάκονος Κύριλλος Γιαννακόπουλος είχε τα τελευταία έτη από του 1925 την κατοικίαν του και αγροτικήν περιουσίαν. Εκείθεν εις το Αρχ. Μουσείον Πατρών εισήχθησαν τεμάχια αγάλματος."

Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, όπως είναι γραμμένο χωρίς αλλαγή παραγράφων, μπορεί κάποιος λανθασμένα να συνδυάσει το τοπωνύμιο ΔΙΑΚΟΥ με τον αγωνιστή Διάκο ο οποίος μάλιστα έλαβε μέρος στην μάχη του Γηροκομειού που είναι κοντά στην συνοικία ΔΙΑΚΟΥ. Στην πραγματικότητα το παραπάνω κείμενο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, δίνει μία σημαντική πληροφορία σχετική με την περιοχή ΔΙΑΚΟΥ. Λέει δηλαδή ότι στην περιοχή αυτή διατηρούσε κτήματα ο διάκονος της μονής (εννοεί την μονή του Γηροκομείου) Κύριλλος Γιαννακόπουλος. Εδώ πρέπει να κάνω μία διόρθωση. Ο Κύριλλος Γιαννακόπουλος δεν ήταν διάκονος στην μονή Γηροκομείου αλλά στην μητρόπολη Πατρών, η δε οργανική του θέση ήταν στην μονή της Αγίας Ελεούσας, στις Καμάρες (σήμερα γυναικείο μοναστήρι). Επίσης ήταν και ηγουμενεύων στο μοναστήρι του Ομπλού που τότε όπως και σήμερα ήταν γυναικείο.

Στην πραγματικότητα η περιοχή ΔΙΑΚΟΥ πήρε το όνομά της από τον Διάκο Κύριλλο Γιαννακόπουλο ο οποίος διατηρούσε κτήματα στην περιοχή μαζί με τον αδελφό του Νίκο Γιαννακόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα διατηρούσε στην περιοχή, μαζί με την σύζυγό του Βασιλική Γιαννακοπούλου το γένος Καποτά, ταβερνείο το οποίο ονομαζόταν τότε Νέα Ελβετία. Κάποια στιγμή (δεν γνωρίζω πότε ακριβώς), η περιοχή μετονομάστηκε σε ΔΙΑΚΟΥ σύμφωνα με την συνήθεια εκείνης της εποχής να ονοματίζουν τις περιοχές γύρω από την αστική περιοχή των Πατρών είτε από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής (π.χ. Εγλυκάδα), είτε από το όνομα κάποιου που διατηρούσε κτήματα στην περιοχή (π.χ. Λάγγουρα, Ταραμπούρα, Μπεγουλάκη). Ταυτόχρονα άλλαξε και το όνομα της ταβέρνας από Νέα Ελβετία σε Διάκου, η οποία ταβέρνα Διάκου υπάρχει και σήμερα υπό την ιδιοκτησία των απογόνων της Βασιλικής Καποτά.

Η περιοχή ΔΙΑΚΟΥ πριν πάρει αυτήν την ονομασία, ονομαζόταν μάλλον Σαμακιά (σήμερα είναι η περιοχή μεταξύ Αρόης και Διάκου) και ακόμα παλαιότερα, την εποχή της τουρκοκρατίας, ονομαζόταν Σελαχαγιά πιθανόν από κάποιον Τούρκο γαιοκτήμονα με αυτό το όνομα.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω τα παραπάνω από προσωπικές αναφορές της γιαγιάς μου, Βασιλικής Γιαννακοπούλου, συζύγου Νίκου Γιαννακόπουλου και του παππού μου Χρήστου Καποτά, δικηγόρου, οι οποίοι ήταν από τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής του Διάκου.

Σπύρος Καποτάς skapotas@hol.gr


Οφείλω να ομολογήσω οτι η παραπάνω άποψη/εκδοχή είναι η πιο διαδεδομένη (και ίσως η πιο αποδεκτή). Βέβαια υπάρχει και η άποψη(λιγότερο διαδεδομένη) για τον οπλαρχηγό Διάκο που πιστεύω οτι θα πρέπει να αναφερθεί. Πάντως είναι αλήθεια οτι η παραπάνω εκδοχή θα πρέπει να συμπεριληφθεί (όποτε βρώ χρόνο) και βασικά απο αμέλεια δεν την είχα γράψει μέχρι σήμερα. Με εκτίμηση --Λυδήριος 20:57, 14 Μαρτίου 2007 (UTC)[απάντηση]