Συζήτηση:Αρχαία ελληνική στοά (αρχιτεκτονική)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αγαπητέ φίλε,

  • έχεις παραλείψει τις στοές μορφής παρασκηνίων (στοά του Διός στην αθηναϊκή αγορά). Σ' αυτές, η πρόσοψη, που στις άλλες περιπτώσεις είναι απόλυτα ευθύγραμμη, παρουσιάζει δύο μικρές κλιμακώσεις στα άκρα με αύξηση του πλάτους προς τα έξω. Οι εξοχές που δημιουργούνται, διαμορφώνονται σαν κανονικές τετράστυλες προσόψεις, συμμετρικά διατεταγμένες ως προς το κέντρο της συνολικής κιονοστήριχτης πρόσοψης, με αετώματα ακρωτήρια κ.τ.λ. Η διαφοροποίηση αυτή δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία των στωικών κτιρίων αλλά μόνο με τη μορφή τους. Ο τύπος εμφανίστηκε γύρω στο 425 π.Χ.
  • Επίσης, στωικά κτίσματα έχουμε και σε παλαίστρες και γυμναστήρια στα οποία διεξάγονταν οι προπονήσεις όταν ο καιρός ήταν κακός. Είναι γνωστά με το όνομα ξυστός-οι.
  • Στοά γενικότερα δεν ονομάζεται ένας συγκεκριμένος τύπος κτιρίου. Πρόκειται για όρο που περιγράφει ένα μορφολογικό στοιχείο που απαντά σε πολλές περιπτώσεις όχι αυτόνομο, το περιστύλιο των ναών για παράδειγμα... Νομίζω ότι στο άρθρο σου χρειάζεται η επισήμανση ότι αναφέρεσαι στα αυτόνομα στωικά κτίρια.
  • Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι το εν παραστάσι είναι παραστάσει, αφού οι παραστάδες είναι δύο. Αν κάνω λάθος, συγγνώμη!
  • Ο όρος κλίτος αναφέρεται στη στέγη, δεν νομίζω ότι μπορείς να κατατάξεις τις στοές ανάλογα με τη στέγη, αφού καμία δεν έχει σωθεί διότι ήταν κατά κανόνα ξύλινες. Οι όροι μονόστιχη, δίστιχη,..., ανάλογα με τις κιονοστοιχίες θεωρώ ότι είναι πιο δόκιμοι.xaxlakys 15:21, 14 Οκτωβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]