Συζήτηση:Αποτελεσματικότητα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διατηρείται επιφύλαξη προς διερεύνηση για τον καλύτερο ορισμό της Αποτελεσματικότητας διακρίνοντάς την από την Παραγωγικότητα, την απόδοση και την αποδοτικότητα:

1. Παραγωγικότητα: Παραγωγή στην μονάδα του χρόνου (συνήθως ωρών εργασίας εργαζομένου, μηχανήματος κλπ) = Παραγόμενες μονάδες / πόροι (ώρες εργασίας ή λειτουργίας).

2. Απόδοση (συνήθως σε αγροτικές καλιέργειες) = το παραγώμενο προϊόν προς τους χρησιμοποιούμενους πόρους (πρώτες ύλες, στρέμματα χωράφι κλπ) π.χ. αν το παραγώμενο λάδι είναι 17 κιλά από συμπίεση ελαιών 100 κιλών, η απόδοση της ελιάς σε λάδι βρίσκεται στο 17%.

3. Αποδοτικότητα = αναμενόμενες αναλώσεις / πραγματικές αναλώσεις (πόροι). Σχετίζεται με τον παρονομαστή της παραγωγικότητας. π.χ. αν πρέπει να αναλωθούν 100 μονάδες και αναλώθηκαν 125 η αποδοτικότητα βρίσκετται στο 80%. Στόχος είναι η μείωση των αναλώσεων, αυξάνοντας την απόδοσή τους.

4. Αποτελεσματικότητα: Ό βαθμός επίτευξης των στόχων της επιχείρισης. Στόχος η αύξηση του αποτελέσματος, επηρεάζοντας τον αριθμητή του κλασματος της παραγωγικότητας. Αποτελεσματικότητα = Πραγματικό αποτέλεσμα / αναμενόμενο αποτέλεσμα. π.χ. Πωλήσεις 90Κ€ έναντι στόχου 100Κ€, αποτελεσματικότητα 90%.

=>Είναι λανθασμένος ο όρος αποτελεσματικότητα. Το άρθρο διαπραγματεύεται την αποδοτικότητα (efficiency) και όχι αποτελεσματικότητα (effectiveness).

Σχόλιο 22-6-2021[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Έχει γίνει πλήρης σύγχυση του όρου αποτελεσματικότητα (efficacy) με τον όρο αποδοτικότητα (efficiency). Εδώ στην πραγματικότητα δίνεται η περιγραφή της αποδοτικότητας και όχι της αποτελεσματικότητας. Το αντίστροφο, επίσης λάθος, γίνεται στο λήμμα της αποδοτικότητας. Για μια σύντομη περιγραφή των διαφορών τους μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: https://www.dictionary.com/e/effectiveness-vs-efficacy-vs-efficiency-when-to-use-each-word-for-the-best-results/ Αναφορά: HeliasValenti (συζήτηση) 13:50, 22 Ιουνίου 2021 (UTC)[απάντηση]