Στήλη με κόρη (Μουσείο Σπάρτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη με κόρη
κόρη με άνθος
ΟνομασίαΣτήλη με κόρη
Έτος δημιουργίας6ος αι. π.Χ.
Είδοςαναθηματική στήλη
Διαστάσειςύψος: 59 εκ.
πλάτος 29 εκ.
βάθος: 11 εκ.
βάθος ανάγλυφου:15 χιλ.
ΜουσείοΑρχαιολογικό Μουσείο
Σπάρτης
δεδομένα

Η Στήλη με κόρη είναι αρχαιολογικό εύρημα από την Σπάρτη. Βρέθηκε το 1908 στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής στον ναό της Αθηνάς Χαλκίοικου και φιλοξενείται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από γκρι ασβεστόλιθο. Έχει σχήμα αιχμηρού αψιδοκέφαλου δόρεως. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι σκαλισμένο ανάγλυφο, ενώ η ακατέργαστη βάση του πιθανώς να ήταν τοποθετημένη μέσα στο έδαφος ή σε κάποια άλλη βάση. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μια γυναίκα προς τα αριστερά που κάνει ένα βήμα με το δεξί πόδι. Τα πέλματα ακουμπούν το έδαφος. Στο δεξί υψωμένο χέρι κρατάει έναν ανθό λοτού. Στο αριστερό χέρι κρατάει ένα στρογγυλό αντικείμενο, που σήμερα έχει φθαρεί. Γενικά η όλη επιφάνεια παρουσιάζει σημαντικές φθορές από αιολική διάβρωση, διότι προφανώς βρίσκονταν σε υπαίθρια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλούσια κόμη φτάνει πιο κάτω από τους ώμους και σκεπάζει την πλάτη. Στο αριστερό μέρος της στήλης είναι χαραγμένη η επιγραφή «ΑΝΑΞΙΒΙΟΣ».

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γενικά χαρακτηριστικά της γυναίκας ομοιάζουν πολύ με ένα άλλο εύρημα της Αθηνάς στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Η στήλη είναι συγκρίσιμη με τις αναθηματικές κόρες που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Η επιγραφή μας μνημονεύει το όνομα αυτού που το ανάθεσε. Η γυναικεία μορφή δεν είναι κάποια συγκεκριμένη θεά ή θεότητα, απλά εκπληρώνει τον αναθηματικό σκοπό στην Αθηνά.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αυτό, παρόλο που είναι κοινής και απλοϊκής τέχνης, συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά Σπαρτιατικής γλυπτικής. Η τέχνη του ομοιάζει με τις ανάγλυφες στήλες που βρέθηκαν στα Χρύσαφα. Χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 6ου αιώνα π.Χ..

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]