Στέφανος Βλάντισλαβ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στέφανος Βλάντισλαβ Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1280 (περίπου)
Θάνατος1326 (περίπου)
Βασίλειο της Ουγγαρίας
Τόπος ταφήςDealu Monastery
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςCostanza Morosini
ΓονείςΣτέφανος Ντραγκούτιν και Αικατερίνη της Ουγγαρίας, βασίλισσα της Σερβίας
ΑδέλφιαΕλισάβετ της Σερβίας
ΟικογένειαΟίκος των Νεμάνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέφανος Βλάντισλαβ Β΄ (σερβικά: Стефан Владислав II, 1280 - 1326) ήταν Σέρβος βασιλιάς του Βασιλείου της Σίρμιας την περίοδο 1316 - 1325, γιος του βασιλιά Ντραγκούτιν και της πριγκίπισσας της Ουγγαρίας Αικατερίνης.

Το 1292 ο Βλάντισλαβ κληρονόμησε από το Ουγγρικό βασίλειο την Σλαβονία. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1316 τον διαδέχτηκε στον θρόνο της Σίρμιας. Σύμφωνα με την συμφωνία το υ 1282 ανάμεσα στον πατέρα του και τον θείο του Μιλούτιν, ο Βλάντισλαβ υποτίθεται ότι μετά το θάνατο του θείου του θα τον διαδεχόταν στο σερβικό θρόνο.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Μιλούτιν το 1321 δεν τηρήθηκε η συμφωνία και στον θρόνο ανέβηκε ο Στέφανος Ούρος Γ΄. Ο Βλάντισλαβ με τη βοήθεια των Ούγγρων και του βόσνιου Μπάνου Σούμπιτς βασίλεψε τη χώρα του πατέρα του, αλλά νικήθηκε από τον Στέφανο Ούρο στην περιοχή των ορυχείων. Το 1324 διέφυγε και βρήκε καταφύγιο στην Ουγγαρία όπου και πέθανε μετά το 1326.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Small encyclopedia "Sveznanje" published by "Narodno delo", Belgrade, in 1937 which is today in public domain. Part of this article might be written from the point of view of that place and time and may not reflect modern opinions or recent discoveries.
  • Drago Njegovan, Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, Novi Sad, 2004.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Стефан Владислав II της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).