Σκύφος από το Άργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκύφος από το Άργος
Ηρακλής, Ύδρα και Άδης (ανάπτυγμα της παράστασης)
και γοργόνειο στον πάτο εξωτερικά
ΟνομασίαΣκύφος από το Άργος
Είδοςσκύφος, μελανόμορφη αγγειογραφία
Διαστάσεις7 εκ.
δεδομένα

Ο σκύφος από το Άργος με τις παραστάσεις του δεύτερου και δωδέκατου άθλου του Ηρακλή είναι αρχαιολογικό εύρημα.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στην περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο του Άργους. Το αξιολόγησε ο Αλεξάντερ Κόντζε στο σπίτι του τοπικού φαρμακοποιού τον Απρίλιο του 1858 και δημοσίευσε την αρχαιολογική του περιγραφή το 1858 και 1859.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σκεύος ιδιαίτερα λεπτό και ελαφρύ. Στην ένωση της κοιλιάς με τον πόδα είναι διακοσμημένο με στεφάνι από μυτερά φύλλα δέντρου. Η κοιλιά είναι διακοσμημένη με κυκλική αγγειογραφία που περιέχει δύο παραστάσεις με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή. Το χείλος του είναι διακοσμημένο με άνθη λοτού. Ο πάτος του αγγείου είναι εξωτερικά διακοσμημένος με γοργόνειο.

Περιγραφή των παραστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σκηνή παρουσιάζει τον μύθο του δεύτερου άθλου του Ηρακλή. Στο μέσο της σκηνής αυτής βλέπουμε το τεράστιο σώμα της Ύδρας. Το ένδυμα του Ηρακλή αποτελείται από ένα είδος θώρακα. Τα μαλλιά του είναι δεμένα με κορδέλα. Επιτίθεται στην δεκακέφαλη Ύδρα από αριστερά. Κρατάει στο αριστερό χέρι μια μακρυά οδοντωτή άρπη (δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρίασε ο Κρόνος τον Ουρανό). Ο Ιόλαος επιτίθεται στην Ύδρα από δεξιά οπλισμένος με πυρακτωμένο δαυλό, ενώ τα φίδια της Ύδρας έχουν ζώσει τα πόδια του. Ανάμεσα στα πόδια του βρίσκεται ο κάβουρας Καρκίνος. Πίσω από τον Ηρακλή εικονίζεται ένα δυσερμήνευτο άγνωστο αντικείμενο. Δύο γυναίκες παρευρίσκεται στην όλη σκηνή, η οποία τελικά ολοκληρώνεται με το άρμα και τα άλογα του Ιολάου.

Η δεύτερη σκηνή παρουσιάζει τον δωδέκατο άθλο του Ηρακλή στο σπίτι του Άδη. Στο δεξί άκρο βλέπουμε την πύλη που παριστάνεται ως κίονας δωρικού ρυθμού, και τον φρικτό Κέρβερο που φυλάει την έξοδο. Ο Ερμής με μακρύ κηρύκειο, καπέλο, κοντό μανδύα, χλαμύδα και φτερωτά μποτάκια ακολουθεί τον Ηρακλή. Ο ήρωας εικονίζεται γυμνός με το τόξο στο δεξί και την φαρέτρα του στον ώμο. Κρατάει λίθο στο αριστερό χέρι έτοιμος να την εκσφενδονίσει προς τον πωγωνοφόρο Άδη. Ο δε Άδης είναι ντυμένος με λευκό μακρύ μανδύα, και δεύτερο κοντό μανδύα από πάνω, ενώ φοράει παπούτσια στα πόδια και κρατάει σκήπτρο στο αριστερό χέρι. Εικονίζεται έντρομος να εγκαταλείπει τον θρόνο του και να απομακρύνεται προς τα αριστερά, αφήνοντας την Περσεφόνη μόνη της.

Περιγραφή του γοργονείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γοργόνειο ως γνωστό ήταν το κομμένο κεφάλι της Γοργόνας, που με την αποκρουστική του θέα πέτρωνε όποιον το κοίταζε. Στον σκύφο αυτό αποδίδεται με ανασηκωμένα τα φρύδια, γουρλωμένα μάτια, μυτερά δόντια αρπακτικού και την γλώσσα προτεταμένη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]