Σκουριασμένος σουγιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκουριασμένος σουγιάς
錆びたナイフ, Sabita naifu
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤόσιο Μασούντα
ΠαραγωγήΤακίκο Μιζουνόε
ΣενάριοΣιντάρο Ισιχάρα
ΠρωταγωνιστέςΓιουτζίρο Ισιχάρα, Μι Κιταχάρα, Τζο Σισίντο, Ακίρα Κομπαγιάσι και Μασάο Σιμίζου
ΜουσικήΜασάρου Σάτο
Εταιρεία παραγωγήςΝικάτσου
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή1958
Διάρκεια90 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΙαπωνικά

O Σκουριασμένος σουγιάς (Ιαπωνικά:錆びたナイフ, Sabita naifu) είναι γκανγκστερική δραματική ταινία Ιαπωνικής παραγωγής του 1958 σε σκηνοθεσία του Τόσιο Μασούντα και σενάριο των Μασούντα και Σιντάρο Ισιχάρα. Πρωταγωνιστούν οι Γιουχίρο Ισιχάρα, Μίε Κιταχάρα, Ακίρα Κομπαγιάσι και ο Τζο Σισίντο.

Η ταινία ήταν μέρος της σειράς των ιαπωνικών φιλμ νουάρ του στούντιο Νικάτσου, φτιαγμένη για να ανταγωνιστεί με δημοφιλείς αμερικανικές και γαλλικές ταινίες στο ιαπωνικό box office.[2][3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Ουντάκα μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα και ο εισαγγελέας Καρίτα μάταια προσπαθεί να βρει στοιχεία για να κλείσει στη φυλακή τα μεγάλα αφεντικά της Γιακούζα. Όταν όμως στην εισαγγελεία φτάνει μιά ανώνυμη επιστολή που περιγράφει ένα έγκλημα που κουκουλώθηκε ως αυτοκτονία, το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται και να αποκαλύπτει φρικτά εγκλήματα και αρχιμαφιόζους πέραν πάσης υποψίας. Ο μετανιωμένος για το εγκληματικό του παρελθόν Γιουκιχίκο Τατσιμπάνα, όντας ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για την εξάρθρωση της σκληρής συμμορίας, θα εμπλακεί στην υπόθεση σε μιά προσπάθειά του να ξεπλύνει την ντροπή που νιώθει ως φονιάς. Το βαρύ παρελθόν του όμως τον κρατάει δέσμιο των συμμοριών και ύποπτο στα μάτια της αστυνομίας.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0360946.
  2. Blakeslee, David (25 Οκτωβρίου 2010). «A Journey Through The Eclipse Series: Toshio Masuda's Rusty Knife». CriterionCast. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017. 
  3. «Eclipse Series 17: Nikkatsu Noir». The Criterion Collection. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]