Σημαία του Νιούε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία του Νιούε. Λόγος σημαίας: 1:2

Η σημαία του Νιούε καθιερώθηκε το 1975. Αποτελείται από τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στην επάνω αριστερή γωνία με ένα αστρι στη μέση της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τέσσερα αστέρια να σχηματίζουν ένα διαμάντι γύρω από αυτό.

Είναι ασυνήθιστο για βρετανικό έδαφος να έχει κίτρινο φόντο αλλά και σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου γυρισμένη ανάποδα στο τετραγωνάκι.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρυσοκίτρινο φόντο συμβολίζει το λαμπρό ήλιο στο νησί και τη θέρμη που αισθάνονται οι κάτοικοι για τη Νέα Ζηλανδία και τους ανθρώπους της. Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Νιούε ήταν βρετανικό προτεκτοράτο, ανακηρυχθέν στις 19 Οκτωβρίου του 1900 και η βρετανική σημαία υποδηλώνει την προστασία.

Τα τέσσερα αστέρια συμβολίζουν το Σταυρό του Νότου και τη Νέα Ζηλανδία, στη διοίκηση της οποίας τέθηκε το Νιούε από τη Μεγάλη Βρετανία το 1901. Επιπλέον, το σύμβολο αυτό αφορά και τη στενή σχέση ανάμεσα στο Νιούε και στη Νέα Ζηλανδία.

Το μεγαλύτερο αστέρι που εμπεριέχεται στο γαλάζιο κυκλικό δίσκο έχει να κάνει με το καθεστώς αυτοδιοίκησης του Νιούε, το οποίο στέκεται μόνο του στο βαθύ μπλε ωκεανό. Αυτά αναφέρονται στην επίσημη Πράξη της Σημαίας του Νιούε, του 1975.

Σημειώνεται ότι το εθνόσημο της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιείται και ως εθνόσημο του Νιούε.