Σέντρικ Ρόμπινσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέντρικ Ρόμπινσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Νοεμβρίου 1940[1]
Όουκλαντ
Θάνατος5  Ιουνίου 2016[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Στάνφορντ
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεωρητικός της πολιτικής
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Ο Σέντρικ Ρόμπινσον (αγγλ. Cedric Robinson, 5 Νοεμβρίου 1940 — 5 Ιουνίου 2016)[3][4][5] ήταν καθηγητής στο τμήμα Μαύρων Σπουδών και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Μπάρμπαρα. Διετέλεσε πρόεδρος των τμημάτων αυτών, καθώς και διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα στις Μαύρες Σπουδές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλάμβαναν την κλασική και τη μοντέρνα πολιτική φιλοσοφία, τη ριζοσπαστική κοινωνική θεωρία στην αφρικανική διασπορά, τη συγκριτική πολιτική, τον φυλετικό καπιταλισμό και τη σχέση μεταξύ της πολιτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέντρικ Ρόμπινσον γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1940 στο Όουκλαντ της Καλιφόρνιας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, από το οποίο απέκτησε πτυχίο στην κοινωνική ανθρωπολογία το 1963, και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, από το οποίο απέκτησε πτυχίο μάστερ και διδακτορικό στην πολιτική θεωρία το 1974.

Έγινε πολιτικά ενεργός κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν διαδήλωνε ενάντια στη διοίκηση του πανεπιστημίου του και στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μαζί με άλλους μαύρους ριζοσπάστες φοιτητές.[6]

Ο παππούς του αποτέλεσε σημαντική επιρροή για τις πολιτικές του απόψεις. Όντας πολιτικός ριζοσπάστης στην Αλαμπάμα κατά τη δεκαετία του 1920, ο παππούς του εξαναγκάστηκε να καταφύγει στην Καλιφόρνια προκειμένου να σωθεί. Ο ίδιος ο Ρόμπινσον ανέφερε τους Ουίνστον Ουάιτσαϊντ, Σίριλ Λάιονελ Ρόμπερτ Τζέιμς και Τέρενς Χόπκινς ως άλλες σημαντικές επιρροές στη διαμόρφωση της πολιτικής του σκέψης.[7]

Σταδιοδρομία και δημόσια υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ύστερα από την αποχώρησή του από το Μπέρκλεϋ, ο Ρόμπινσον στατολογήθηκε στον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ, ενώ εργάστηκε, επίσης, στο τμήμα Επιτήρησης της Κομητείας Αλαμίντα.[8] Από το 1971 έως το 1973, ο Ρόμπινσον εργάστηκε ως διδάσκοντας Πολιτικών Επιστημών και Μαύρων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ενώ, το 1973, προσλήφθηκε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπίνγκχαμπτον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το 1978 έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Μπάρμπαρα, καθώς και διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα στις Μαύρες Σπουδές.

Το 1980, στην προσπάθειά του να διορθώσει αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ότι συνιστά προκατάληψη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αποδοχή όσων λέγονται από τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο σχετικά με τον Τρίτο Κόσμο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με αυτόν, ο Ρόμπινσον ξεκίνησε, μαζί με τον φοιτητή Κόρεϊ Ντούμπιν, την εκπομπή Third World News Review (TWNR) στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Σάντα Μπάρμπαρα KCSB-FM. Πέντε χρόνια αργότερα, η εκπομπή έγινε διαθέσιμη μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Στην εκπομπή συνεισέφεραν φοιτητές που προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, καθώς και καθηγητές του πανεπιστημίου.[9]

Όντας συγγραφέας πέντε βιβλίων, ο Ρόμπινσον έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά και ανθολογίες για ζητήματα που άπτονται της πολιτικής σκέψης στις ΗΠΑ, στην Αφρική και στην Καραϊβική, καθώς και της κοινωνικής θεωρίας, του κινηματογράφου και του τύπου στη Δύση.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 13744524z.
  2. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2020.
  3. "Office of the Chancellor, UC Santa Barbara"
  4. "In Memoriam: Cedric Robinson (1940-2016)" Αρχειοθετήθηκε 2016-08-20 στο Wayback Machine., University of California Humanities Research Institute, June 7, 2016.
  5. "'A Brilliant Political Theorist': David Leonard Reflects On Cedric Robinson", African American Intellectual History Society (AAIHS), June 8, 2016.
  6. Cedric J. Robinson: the Making of a Black Radical Intellectual, Robin Kelley, June 2016
  7. Revisiting Black Marxism in the Wake of Black Lives Matter, Robin Kelley, November 2016
  8. «Cedric J. Robinson: the Making of a Black Radical Intellectual». www.counterpunch.org. 17 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017. 
  9. Elizabeth Robinson, "Twenty-five years of the Third World News Review," Race & Class, October 2005; Vol. 47, No. 2: 77-81, citation p. 78.