Ρόκι Μπαλμπόα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόκι Μπαλμπόα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6 Ιουλίου1946
Φιλαδέλφεια,
Πενσυλβάνια,
Η.Π.Α
Φιλαδέλφεια
ΕθνικότηταΙταλοαμερικανοί
ΠαρατσούκλιRocky
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπαγγελματίας πυγμάχος
Προπονητής
Ελεύθερος επαγγελματίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆντριαν Πεννίνο-Μπαλμπόα (1976-2002)
ΤέκναΡόμπερτ Μπαλμπόα (γενν:1976)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατηγορίας βαρέων βαρών (2 φορές)
Βραβεύσεις(στην πραγματικότητα: Μέλος του Hall of Fame (Δρόμος της Δόξας παγκόσμιας πυγμαχίας (Από το 2011)
7ος καλύτερος χαρακτήρας στα 100 χρόνια ύπαρξης κινηματογράφου, Από το Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου
Μέλος του Hall of Fame (Δρόμος της Δόξας) των καλύτερων φανταστικών χαρακτήρων (Από το 2014)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόκι Μπαλμπόα (αγγλικά: Rocky Balboa) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και επαγγελματίας πυγμάχος, όπου πρωταγωνιστούσε σε όλη τη σειρά Rocky από το 1975 μέχρι το 2006. Τον ρόλο του είχε αναλάβει ο σεναριογράφος της σειράς και ηθοποιός, Σιλβέστερ Σταλόνε όπου τότε ήταν όπου είχε γίνει διάσημος στον κινηματογραφικό χώρο. Ο Ρόκι Μπαλμπόα ήταν 2 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο άθλημα της Πυγμαχίας (μποξ).

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπερτ Ρόκι Μπαλμπόα γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1946 από Ιταλοαμερικάνικη φτωχική οικογένεια, πιστή στη θρησκεία του Καθολισμού. Όταν αγωνιζόταν στο Ρόκι ΙΙ, μαθεύτηκε πως ο Ρόκι είχε βάλει τα χρώματα του Μαυρου και του Κίτρινού στο αθλητικό του σορτσάκι, γιατί ήταν τα χρώματα που είχε το Λύκειο όπου και πήγαινε και δεν τέλειωσε ποτέ -είχε φτάσει μέχρι την Πρώτη Λυκείου-. Ο λόγος ήταν πώς ο πατέρας του, του είχε πει να μην χρησιμοποιείς το μυαλό σου αλλά το σώμα σου όπως είχε αναφέρει στο Ρόκι Ι στη φιλενάδα του, την Άντριαν. Αυτό τον ώθησε βέβαια, να ασχοληθεί με κάτι που του άρεσε: την Πυγμαχία. Από μικρός γυμναζόταν πολυ σκληρά για να μοιάζει με το "είδωλο" του, τον Ρόκι Μαρτσιάνο. Έτσι, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά, παλευοντας σε αγώνες και ήταν το δεξί χέρι του Τόνι Γκάτζο, ενός ανθρώπου που ήταν εμπλεκόμενος με τον υπόκοσμο. Από το 1969 που άρχισε να αγωνιζόταν μέχρι και τα τέλη του 1975, ο Μπαλμπόα αγωνίστηκε σε 64 αγώνες, εκ των οποίων οι 44 ήταν νίκες, και οι 20 ήττες. Το πασίγωνστο πρωσονύμιο του είναι Ο Ιταλός Επιβήτορας ενώ κατα τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, του καθόρισαν το Καμάρι της Φιλαδέλφειας.

Ρόκι 1 (1975-1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιπέτεια του Ρόκι Μπαλμπόα ξεκινά την "Ημέρα των Ευχαριστιών" όπου αγωνίζεται στο Κένσιγκτον της Φιλαδέλφεια με τον Σπάιντερ Ρίκο όπου και τον νίκησε, στον δέυτερο γύρο όταν ο δεύτερος άνοιξε το κεφάλι του πρώτου. Την επόμενη μέρα, επισκέπτεται την ντροπαλή Άντριαν Πεννίνο, την αδελφή του φίλου του, Πώλι, στο μαγαζί όπου δουλέυει. Η Άντριαν ήταν πολύ ντροπαλή και φοβόταν τον χαρακτήρα του Ρόκι. Στη συνέχεια, είχε να κάνει τη δουλειά που του ανέθεσε ο Γκάτζο. Ύστερα, κατευθύνθηκε στο γυμναστήριο του Mighty Mike, του Γερο-Μίκ για να προπονηθεί. Πηγαίνοντας όμως ανακάλυψε, πως τα πράγματα του δεν ήταν εκεί αφού δέχτηκε τη διαμαρτυρία του Μικ επειδή ήξερε με τι είχε να κάνει. Εκνευρισμένος ο Ρόκι, φεύγει Από το γυμναστήριο και κατα την επιστροφή του στο σπίτι βλέπει ενα μικρό κορίτσι, τη Μαρί όπου θα έπρεπε τέτοια ωρα να είναι σπίτι. Τη συνόδευσε ο Ρόκι, αφού τον εξίβρυσε και ύστερα ο Ιταλοαμερικάνος επέστρεψε στο σπίτι του, γεμάτος τύψεις για τον εαυτό του.

Η τύχη όμως του χαμογέλασε κάπως προτότυπα όταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Απόλο Κρίντ του πρότεινε να αγωνιστεί στην Πενσιλβάνια, και έτσι έγινε. Ο προπονητής του Ρόκι έγινε ο Μίκ Γκόλντμιλλ όπου θα τον βοηθούσε να κάνει τον Ρόκι ανταγωνιστικό μπροστά στον Κρίντ.

Την Πρωτοχρονιά του '76, στο Στάδιο Σπέκτρουμ της Πενσυλβάνια, ο Μπαλμπόα παλεύει με τον Κρήντ όπου αδιαφορούσε για τον αντίπαλό αφού πίστευε πως είχε να κάνει με ερασιτέχνη. Ο Ρόκι έκανε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να ρίξει στο καναβάτσο τον Κρίντ και ο δεύτερος να αρχίζει να το παίρνει σοβαρά. Έχοντας εναν εκπληκτικό αγώνα 15 γύρων, και οι δυο αθλητές βγήκαν ισόπαλοι και ο Ρόκι να αναφέρει πως αποσύρεται και πως δεν θέλει να ξαναγωνιστεί με τον Κρίντ.

Ρόκι 2 (1976)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόκι Μπαλμπόα έχει πλέον καταφέρει να τον αγαπήσει ο κόσμος, λόγω της απεριόριστης αντοχής που στον κόσμο της πυγμαχίας ονομάζεται "καρδιά", και της έντονης ανδρείας και ψυχραιμίας του. Ο γιατρός του, του πρότεινε να μην ξαναφορέσει τα γάντια του πυγμάχου, λόγω σοβαρού τραύματος στον αριστερό του μάτι και υπάρχει κίνδυνος ολικής μείωσης της ορατότητας του. Υπακούοντας τον αλλά και τη σύζυγό του, αποφασίζει να απομακρυνθεί Από τον χώρο που αγάπησε για να βοηθήσει την οικογένεια του που πλέον θα αποκτούσε και το πρώτο τους παιδί. Με τη βοήθεια και πρωτοβουλία της γυναίκας του, αγόρασαν νεο σπίτι, νεο αυτοκίνητο, νεα ρούχα ακόμα και πράγματα και στον αδελφό της Άντριαν και του Ρόκι (Από τον νόμο), τον Πόλι.

Ο Απόλλο δέχοντας υποτιμητικά μηνύματα κατά της προσωπικότητας του Από οπαδούς του, αποφασίζει να ζητήσει δεύτερο αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο αλλά και να φιμώσει κάποια στόματα. Μέσω των μέσων ενημέρωσης, προσπαθεί να θίξει τον Μπαλμπόα πείθοντας τον να επανέλθει και να αγωνιστεί ξανά. Ο Ρόκι ήδη δούλευε σε διάφορα επαγγέλματα, όμως συνέχεια συνέβαινε και κάτι στραβό. Είχε γίνει μάλιστα και βοηθός του παλιού του προπονητή επειδή, δεν μπορούσε να είναι μακριά Από τον χώρο που μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Ο γιος τους γεννήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή, όπου η Άντριαν έμεινε σε προσωρινό κώμα το οποίο μπορούσε να είναι και μόνιμο. Εντέλει, μετα Από προσευχές και πίστη προς τον Κύριο, ο Ρόκι ευτυχείται και έχοντας την υποστήριξη και Από τη γυναίκα του, η πρόκληση γίνεται δεκτή. Η προπόνηση έντονη, με σκοπό την αύξηση ταχύτητας και τη γενικότερη βελτίωση των ικανοτήτων του Ρόκι.

Ο αγώνας γίνεται και μάλιστα ήταν ακόμα πιο δύσκολος, μα η αντοχή και το πείσμα μπροστά στην αποφασιστικότητα και τον θυμό του Απόλο ήταν το "ελιξίριο" για την κατάληξη του αγώνα με νικητή και νέο πρωταθλητή, τον Ρόκι Μπαλμπόα.

Ρόκι 3 (1979-1980)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόκι συνεχίζοντας την επαγγελματική του πορεία ως Παγκόσμιος πρωταθλητής, νικώντας αγώνες Από διεκδικητές του τίτλου, κατάφερε να πλουτίσει την οικογένεια του, κάνοντας πολλά, μα και δίνοντας πολλά και ιδίως σε φιλανθρωπίες. Πραγματοποιώντας εναν αγώνα μεταξύ του επαγγελματία παλαιστή "Κεραυνόχειλου" και του Ρόκι, δόθηκαν 75.000 δολλάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Το μίσος και η πείνα όμως ενος άλλου πυγμάχου είναι ανελέητη και κυνηγά τον Μπαλμπόα για τη διεκδίκηση του τίτλου και την ταπείνωση της προσωπικότητας του τελευταίου.

Ο Κλάμπερ Λανγκ γίνεται ο πρώτος διεκδικητής του τίτλου, όταν μαθαίνει πως ο Ρόκι Μπαλμπόα μετα την παρουσίαση του αγάλματός του στην πόλη της Φιλαδέλφειας, πως θα αποσυρθεί, τον προκαλεί και ο Μικ αντιστέκεται, λέγοντας για τη δική του απόσυρση ως προπονητής. Ο Ρόκι μαθαίνει για την πορεία του έως τώρα, που την καθόρισε ο Μικ για την προσωπική υγεία του αθλητή και δυσαραστέθηκε. Ο Μικ τελικά τον βοηθά για τελευταία φορά, και ο αγώνας με τον Λανγκ γίνεται δεκτός.

Στη συνέντευξη τύπου ο Λανγκ ήταν πολυ άγριος στον Μπαλμπόα και στον Μικ, και ειδικά πριν Από την έναρξη του αγώνα όπου ο Μικ παθαίνει προσβολή στην καρδιά του. Ο Ρόκι απογοητεύεται και ανησυχεί για την υγεία του "πατέρα" του, που τόσο αγάπησε και άκουσε σε ότι και αν του έλεγε ο γερασμένος προπονητής. Ο αγώνας ήταν υπέρ του Λανγκ, και διασυρμός του Μπαλμπόα, καθώς είχε το μυαλό του στην υγεία του Γκόλντμιλλ. Ο Μικ αφήνει την τελευταία του ανάσα μετα τον σύντομο διάλογο με τον αθλητή του, και ο Ρόκι να βρίσκεται σε απόγνωση.

Ο Απόλλο Κρίντ ήταν αυτός που κατάφερε να τον πάρει μαζί του στο Λος Άντζελες, για να προπονηθεί στο γυμναστήριο που κάποτε ήταν και αυτός. Έτσι και έγινε, μαζί με την οικογένεια του ο Ιταλόαμερικάνος μεταφέρεται στη Δυτική Ακτή, για λογαριασμό του φίλου και παλιού του αντιπάλου. Εκεί, με τη βοήθεια του Ντιούκ μαθαίνει μαζί με τον Κριντ τον Μπαλμπόα πως να κινείται πανω στο ρινγκ. Το μυστικό ήταν η εγρήγορση, που ήταν οτι χειρότερο για εναν πυγμάχο, οπως ο Λανγκ. Δεν μπόρεσε να ξεχάσει τον Μικ ο Ρόκι και τον έφερε σε πολυ δύσκολη θέση η όλη κατάσταση που βίωσε μέσα σε τόσο χρονικό διάστημα.

Η γυναίκα του, άγγιξε την ψυχή του Ρόκι και το ηθικό ανέβηκε τόσο ψηλά και ο Κριντ κατάφερε να κάνει τον Επιβήτορα ενα μοντέλο πυγμάχου που είναι πιο ανταγωνιστικό και άκρως αποφασισμένο επάνω στο ρινγκ.

Επιστρέφοντας στη Φιλαδέλφεια, ο αγώνας γίνεται με προπονητή τον Κριντ και τον Ρόκι ετοιμοπόλεμο όσο ποτέ. Ο Λανγκ γεμάτο μίσος και δύναμη, έκανε τον Ρόκι να κουραστεί, όταν ο δεύτερος κατάφερε να τον παραπλανήσει πολλές φορές με τη νέα τακτική που έμαθε, και να γονατίσει τον διψασμένο πρωταθλητή. Νέος Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ρόκι Μπαλμπόα, για άλλη μια φορά.

Ρόκι 4 (1985)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανατολή συναντά τη Δύση. Ο Ρώσος στρατιωτικός της Σοβιετικής Ένωσης, Ιβάν Ντράγκο εισβάλλει στον Αμερικάνικο και πιο διαδεδομένο χώρο της πυγμαχίας αποδεικνυοντας τις δυνατότητες του και το τι προσόντα έχει ενας πυγμάχος Από την Ανατολή. Ο Απόλλο Κρίντ, γίνεται ο πρώτος που ζητά αγώνα με τον Ντράγκο, και γίνεται δεκτός κάτω Από πολλές πιέσεις. Ο Ντράγκο είναι άλλος άνθρωπος. Δείχνοντας η ομάδα του την πραγματική δύναμη που δίνει κατα τη στιγμή των χτυπημάτων εξ αιτίας της παράνομης χρήσης αναβολικών ουσιών, έκαναν όλους τους δημοσιογράφους να εντυπωσιαστούν Από την απόδοση του Σιβηρικού Ταύρου, όπως αποκαλείται σαν ψευδώνυμο.

Ο Απόλλο δέχτηκε στον αγώνα τέτοια βία, που μόλις στον 2ο γύρο σκοτώθηκε εν ψυχρώ Από τη φονικότητα του Ντράγκο. Ο Ρόκι ζητάει ρεβάνς μετα Από απόφαση και διαφωνίες με τη γυναίκα του, και ο αγώνας να γίνει χωρίς την έγκριση της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας, ούτε για τον τίτλο, αλλά Από τιμωρία του Επιβήτορα προς τον Ντράγκο. Η ομάδα του Απόλλο, γίνεται πλέον ομάδα του Ρόκι και ταξιδεύουν στη Ρωσία σε μια απομακρυσμένη περιοχή καθαρά και μόνο για προσωπικούς λόγους του Ρόκι. Η γυναίκα του μένει πισω, για να προσέχει το παιδί τους και το σπίτι, άσχετα αν υπήρχε καμαριέρα.

Καταπονημένη η προετοιμασία και των δυο αθλητών συναντιούνται μεταξυ τους, με την παρακολούθηση του Ρώσου Προέδρου και του Συμβουλίου του. Αρχικά, όλοι θεωρούσαν πως ο Ρόκι ήταν χαμένος, μετέπειτα όμως αυτο άλλαξε και ο Ντράγκο έδειχνε εκπληκτος όσο και το κοινό. Ενας ματωμένος αγώνας, με πολλη βια και απεριόριστο ηθικό και με εναν σεβασμό που δεν υπήρχε στην αρχή. Ο Ρόκι με πολύ πείσμα και θέληση, καταφέρνει να λυγίσει και να ρίξει νοκ άουτ τον Ρώσο γίγαντα, κερδίζοντας και τον σεβασμό του Ρώσικου κοινού.

Ρόκι 5 (1985-1986)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καμάρι της Φιλαδέλφειας επιστρέφει αεροπορικώς στην Αμερική, με θερμή υποδοχή Από το Μουσικό του Αμερικάνικου Στρατού και την έντονη συμφόρηση Από τους δημοσιογράφους. Ο Ρόκι ανέβηκε στην ενέδρα για να πει τις εντυπώσεις και το επικρατούμενο κλήμα, όταν ενας μεγαλοεπιχειρηματίας o Τζόρτζ Ουάσινγκτον που προσπαθεί να κερδίσει χρήμα Από τη θεαματικότητα και τη δημοφιλία των πυγμάχων, παλευει να τον ενημερώσει πως ζητάει αγώνα για τον τίτλο, απέναντι στον δικό του αθλητή, τον Γιούνιον Κέιν. Η γυναίκα του Άντριαν επεμβαίνει ανακοινώνοντας τον κόσμο πως ο Ρόκι θα αποσυρθεί και επίσημα Από την ενεργό δράση. Πολλά παραπάνω δεν διατυπώθηκαν και οι δημοσιογράφοι έμειναν με πολλά ερωτήματα στην απόφαση αυτή.

Ο λόγος που αποσύρεται όμως δεν γίνεται γνωστός, και αυτό μετά Από ανακάλυψη του. Ο Ρόκι μετά τον αγώνα με τον Ντράγκο, ένιωθε ενα ασταμάτητο τρέμουλο και οι γιατροί διάγνωσαν το σύμπτωμα με κάτι που παθαίνουν πολλοι πυγμάχοι όπως ανέφεραν στον Επιβήτορα. Πρόκειται για εγκεφαλική κάκωση που δέχτηκε Από τα πολλαπλά και ισχυρά χτυπήματα, κάτι πολυ επικίνδυνο για την υγεία του Ρόκι. Η απόσυρση πλεον γίνεται επίσημη και ο Ρόκι αποστασιοποιείται μια και καλή, όπως θα πίστευε.

Επιστρέφοντας στο σπίτι τους στο λεγόμενο "Μέγαρο Μπαλμπόα", μαθαίνεται πως ο Πόλι υπέγραψε μια δήλωση γνωστή ως πληρεξούσιο στον οικογενειακό τους λογιστή, που ο Πόλι νόμιζε πως ήταν προς το δικό τους όφελος. Μη γνώστης ο Πόλι, έφερε κακό στην οικογένεια Μπαλμπόα και σαφής διαταραχή, με αποστέλεσμα να βγεί ολη η περιουσία τους σε πλειστηριασμό. Απογοητευμένος ο Ρόκι και ακολούθως ο γιος του, προσπαθει να συμπαρασταθεί ο πατέρας τον γιο, και η σύζυγος τον σύζυγο. Δύσκολες στιγμές για την οικογένεια, μα η αγορά ακινήτου έγινε ταχεία και εγκαταστάθηκαν στις παλιές γειτονιές του Ρόκι και της Άντριαν.

Ο Ουάσιγνκτον προειδοποιεί πως ενας αγώνας με τον αθλητή του, είναι πιθανο να κερδίσει την περιουσία της η οικογένεια Μπαλμπόα με τα έσοδα Από την επιλογή αυτή, όμως η Άντριαν ήταν εντελώς αποφασισμένη να αποκόψει την προσπάθεια αυτή. Ο Ρόκι επισκέπτεται γνωστό του, ο οποίος εγκρίνει τους αγώνες του Ιταλού και τον ενημερώνει πως πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει την περιουσία του πίσω. Τον είχε αποτρέψει η γυναικα του και ο Ρόκι έκανε να βημα πίσω.

Πίσω στις γνωστές γειτονιές, οι σκέψεις για να ανοίξει το παλιο γυμναστήριο του Μίκ ήταν στον αέρα, και ο Ουάσινγκτον να κυνηγάει τον Επιβήτορα για να τον προσελκύσει στην ένταξη του πάλι στο χώρο. Ανακαλύπτει εντελώς ξαφνικά, πως η γυναικα του επέστρεψε στην παλιά της δουλειά και απελπίζεται εντελώς. Υπάρχει ενας διψασμένος πυγμάχος, ερασιτέχνης ο Τόμι Γκάν, που θαύμαζε τον Ρόκι και τον παρακαλούσε να τον προπονήσει και να τον διδάξει στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Ο Ρόκι πείστηκε και τον ανέβασε πολυ ψηλά, αφήνοντας πίσω τον γιο του που βίωνε άσχημα τελευταία, στο καινούργιο του σχολείο δέχοντας ωμή βια και κλέψιμο πραγμάτων του Από άλλους μαθητές. Το χειρότερο ήταν πως ο Ρόκι λόγω του κοινού ενδιαφέροντος του με τον Τόμι, ήταν απορροφημένος τόσο στην καλυτέρευση του σωστού επαγγελματισμού ως προπονητής όσο και την απόδοση του αθλητή του. Ο Ουάσιγκτον πείθει τον Τόμι να τον ανεβάσει σε δημοφιλία και περιουσία, και ο νεαρός ακολουθεί το σχέδιο του πρώτου. Εκεί χάνεται ο πλήρης έλεγχος προς τον Ρόκι και τον απομακρύνουν όλα αυτά μετά Από λογομαχία μεταξύ τους.

Έχοντας το ψευδώνυμο "Ρομποτάκι του Ρόκι", είχε εκνευριστέι και ζήτησε εκτος ρινγκ εναν αγώνα δρόμου όπου δεν θα υπήρχαν οι κανόνες, ουτε ο τίτλος, αλλά η ταπείνωση. Ο δάσκαλος έμαθε στον μαθητή τι σημαίνει "σεβασμός" και "εκτίμηση", και στον Ουάσιγκντον τι σημαίνει "τόλμη".

Ρόκυ Μπαλμπόα (2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε ως Ρόκι, κατα τα γυρίσματα του αγώνα, το 2005.

25 χρόνια μετά, η ζωή του Ρόκι επανέρχεται με πολλές διαφορές στη ζωή του. Ακόμα παρέμεινε συγκάτοικος με τον Πόλι, έχασε τη γυναίκα του το 2002 Από γυναικείο καρκίνο, όπως ο ίδιος αναφέρει και διατηρεί ενα εστιατόριο αφιερωμένο στην ίδια. Πολλοί πελάτες άκουγαν τις ιστορίες του θρυλικού πυγμάχου, και πέρα Από την ικανοποιήση του δείπνου τους υπήρχε και η ατμόσφαιρα που τους κέντριζε το ενδιαφέρον Από την αναδρομή του Ρόκι. Ο γιος του είχε μεγαλώσει πλεον και δούλευε σε μαι επιχείρηση με τη βοήθεια της φήμης του πατέρα του, όπως είχε πει στον ίδιο. Το 2006, παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ο Μέισον Ντίξον, που δεχόταν συνεχώς αποδοκιμασίες επειδή αντιμετώπιζε ανάξιους αντιπάλους του για την υπεράσπιση του τίτλου του. Προσπαθούσε να μιλήσει και να βοηθηθεί Από τον παλιό του προπονητή, Μάρτιν για να μπορέσει να κερδίσει τον σεβασμό του κοινού γενικότερα. Ενα ρεπορτάζ δείχνεται στην τηλεόραση αναπαριστώντας εναν ιστορικό φανταστικό αγώνα μεταξύ του Ρόκι Μπαλμπόα και του Ντίξον. Το αποτέλεσμα ήταν υπερ του Ρόκι και οι προβλέψεις ήταν ανάμικτες Από σχετικούς του χώρου της πυγμαχίας. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ντίξον επισκέπτονται το εστιατόριο του Ρόκι, ο οποίος είχε ηδη σκεφτεί να επιστρέψει στο μποξ αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Τον προτείνουν για εναν αγώνα επίδειξης, ο οποίος θα αποκτήσει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ρόκι το αποφασίζει και δέχεται. Η Ομοσπονδία όμως απορρίπτει την πρόταση του Ρόκι επειδή είναι πλεον πολυ μεγάλος και διατρέχεται μεγάλο ρίσκο για την υγεία του. Λόγω πείσματος αλλα και καλέσματος για εναν αγώνα πυγμαχίας, η επιτροπή του δίνει την άδεια και ο αγώνας είναι πλέον στα πρόθυρα της πραγματοποιήσης του.

Προπονητής του είναι ο Ντιούκ, που τον συνόδευσε στον αγώνα του Ντράγκο και η προπόνηση έγειρε προς την απόδοση χτυπημάτων παρά στην ταχύτητα, λόγω ηλικίας. Επίπονη η γυμναστική του Ρόκι, όμως αποτελεσματική για να επανέλθει στην ενεργό δράση. Ο Μέισον πιο αποφασιστικός, προειδοποίησε τον Μπαλμπόα οτι θα παλέψουν χαλαρά, λόγω σεβασμού προς τον θρυλικό Επιβήτορα. Ο Ρόκι έδειξε την επιθετικότητα του στα 60 του, που ήταν τόσο όμοια με αυτή του αντιπάλου του. Ο Ντίξον είχε έρθει σε πολυ δύσκολη θέση, μετα Από καιρό και κατάλαβε πως αντιμετώπιζε εναν πραγματικό αντίπαλο. Τυπικώς, ο Ντίξον νίκησε τον αγώνα στα σημεία (όχι με νοκ άουτ), μα ο Μπαλμπόα κέρδισε τον υπέρτατο σεβασμό και τη βραδιά του αγώνα.

Κριντ (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι πρωταγωνιστές της ταινίας Κρίντ στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Φιλαδέλφεια.

Κανείς δεν ήξερε για τον δεύτερο γιο του Κρίντ, που γεννήθηκε Από την ερωμένη του Απόλλο Κρίντ που είχε στο Λός Άντζελες. Ο Άδωνις μεγάλωσε γενικότερα σε άσχημες συνθήκες και ήταν πολυ οξύθυμος χαρακτήρας. Η πραγματική γυναίκα του Απόλλο, επισκέπτηκε τον Άδωνι στο αναμορφωτήριο το 1998 για τον προτείνει να τον πάρει σπίτι της.

Μετά Από πολλά χρόνια, το 2015 ο Άδωνις παλεύει στο Μεξικό, έχοντας ενα σερί 16 νικημένων αγώνων και μια δουλειά σε μια οικονομική επιχείρηση στο Λός Άντζελες. Ο Άδωνις παραιτείται και κοιτάζει προς τον επαγγελματισμό του στο μπόξ. Μαθαίνει πολλά για τον πατέρα του και επισκέπτεται τον παλιο φίλο του, τον Ρόκι Μπαλμπόα.

Ο Ρόκι πιο μεγάλος πλέον, διατηρεί ακόμα το εστιατόριο και μαθαίνει πως ο Άδωνις είναι γιος του Απόλλο Κρίντ. Μετά Από πολλές αμφισβητήσεις, γίνεται προπονητής του, ακόμα και "συγγενής" του Άδωνι, κοιτώντας σαν "θείο" παρά σαν φίλο. Ο Άδωνις προπονείται στο ανανεωμένο γυμναστήριο του Μίκ και αγνωίζεται με τον γιο του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, τον Λίο Σπορίνο.

Ενδιαφέρον ο αγώνας δείχνοντας και οι δυο, το λαμπρό τους μέλλον. Ο αγώνας έληξε υπέρ του Κρίντ, προσθέτωντας άλλη μια νίκη στο ενεργητικό του. Η ξαφνική πρόκληση έρχεται Από την πλευρά του παγκόσμιου πρωταθλητή Ρίκι Κόνλαν, ο οποίος θα έκανε τον τελευταίο του αγώνα πριν πραγματοποιήσει την επταετή κάθειρξη του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μάλιστα ο αγώνας ήταν και για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, φέρνοντας ομοιότητες στην αρχική κόντρα του Ρόκι με τον Απόλλο Κρίντ. Υπήρξαν πολλά γεγονότα παράλληλα και το πιο σημαντικό αυτό του Ρόκι, που κατά την προπόνηση του με τον αθλητή του, λιποθύμησε ανάρρωσε στο νοσοκομείο και έμαθε πως πάσχει Από λεμφογενή καρκίνο του Χότζιν. Αντίθετος στο να αρχίσει τις χημειοθεραπείες αποφασίζει μετα Από λογομαχία του Κριντ να τις κάνει.

Ο αγώνας λαμβάνει και ο Κόνλαν νίκησε στα σημεία, διατηρώντας έστω και για τελευταία φορά τον τίτλο. Ο Κριντ αγωνιζόμενος με τα χρώματα του πατέρα του, κέρδισε και την τιμή που κουβαλούσε το όνομα ενός παλιού θρυλικού πυγμάχου και τη βραδιά ως αξιόμαχος στην καριέρα του.

Η δόξα του Ρόκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπρούτζινο άγαλμα του Ρόκι Μπαλμπόα το 2006.

Η φήμη του Ρόκι και της μεγάλης κινηματογραφικής σειράς του, κέρδισε πολλούς ακολουθούς του, και πολλές διακρίσεις. Στην πόλη της Φιλαδέλφειας, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, τα σκαλοπάτια που ανέβαινε ο Ρόκι τερματίζοντας την καθημερινή του προπόνηση ονομάστηκαν Τα σκαλοπάτια του Ρόκι, ενω στο Ρόκι 3 παρουσιάστηκε ενα άγαλμα που αναπαρίστανε τον Ρόκι και υπάρχει στα δεξιά του Μουσείου ακόμα και σήμερα.

Επίσης, κατάφερε να εισέλθει ως μέλος του Hall of Fame (Δρόμος της Δόξας παγκόσμιας πυγμαχίας το 2011), να καταταχθεί 7ος καλύτερος χαρακτήρας στα 100 χρόνια ύπαρξης κινηματογράφου, Από το Ινστιτούτο Αμερικάνικου Κινηματογράφου, και να γίνει ακόμα ενα μέλος του Hall of Fame (Δρόμος της Δόξας) των καλύτερων φανταστικών χαρακτήρων, το 2014.

Η έμπνευση του χαρακτήρα του Ρόκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμπνευση για τη δημιουργία προσωπικότητας και καριέρας του Ρόκι Μπαλμπόα αποτέλεσαν πραγματικοί αθλητές, όπως ο Ρόκι Μαρτσιάνο, που βασίστηκε ο Σιλβέστερ Σταλόνε στην ιδιότητα της απόδοσης του Ρόκι ως πυγμάχος αλλά και στο όνομα. Άλλος ενας αθλητής που επηρέασε τον χαρακτήρα του Ρόκι, ήταν ο 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Ρομπέρτο Ντουράν Από τον Παναμά και λιγότερο οι ακόλουθοι αθλητές όπως ο Τζο Φρέιζερ, λόγω της καταγωγής του Από τη Φιλαδέλφεια, ο Μοχάμεντ Άλι (περισσότερο προς τον χαρακτήρα του Απόλο Κριντ) και Από τον Τζέικ Λα Μόττα λόγω της Ιταλικής καταγωγής του και την αιώνια κόντρα που είχε με τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, συνδυάζοντας την με αυτή του Ρόκι με τον Απόλλο.

Στην προσωπική ζωή του Ρόκι είχε συμβάλλει η πραγματική του ζωή του Τσάκ Γουέπνερ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • totalrocky.com, Total Rocky: Επίσημη ιστοσελίδα της σειράς Ρόκι.