Ροζ χρήμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα κατάστημα φιλικό προς τα ΛΟΑΤ άτομα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας

Το ροζ χρήμα είναι όρος που περιγράφει την αγοραστική δύναμη της κοινότητας ΛΟΑΤ, συχνά ειδικά σε σχέση με πολιτικές δωρεές. Με την άνοδο του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το ροζ χρήμα έχει μετατραπεί από μια περιθωριακή ή περιθωριοποιημένη αγορά σε μια ακμάζουσα βιομηχανία σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.[1] Πολλές επιχειρήσεις απευθύνονται πλέον ειδικά σε γκέι πελάτες, συμπεριλαμβανομένων νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων, εστιατορίων, ακόμη και ταξί. Η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες απορρέει από τις κοινές διακρίσεις από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις.

Το 2019, οι ενήλικες ΛΟΑΤ παγκοσμίως κατείχαν μια συνδυασμένη αγοραστική δύναμη περίπου 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.[2]

Η οικονομική δύναμη του ροζ χρήματος έχει θεωρηθεί ως θετική δύναμη για την κοινότητα ΛΟΑΤ, δημιουργώντας ένα είδος «οικονομικού αυτοπροσδιορισμού» που βοηθά τους γκέι και τις λεσβίες να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας που τους εκτιμά.[3] Πράγματι, πάνω από το 90% των ομοφυλόφιλων υποστηρίζουν επιχειρήσεις που στοχεύουν στο ροζ χρήμα, ενώ μποϊκοτάρουν ενεργά τις εταιρείες κατά των ομοφυλοφίλων.[4] Ωστόσο, έχει ασκηθεί κριτική σε επιχειρήσεις που στοχεύουν ροζ χρήματα από ομάδες γκέι, με το επιχείρημα ότι αυτό διαχωρίζει την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα από την κοινωνία και περιορίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.[1] Τα τελευταία χρόνια, η επιδίωξη του ροζ χρήματος έχει μπει υπό έλεγχο σε ορισμένους κύκλους, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια της υποστήριξής τους για τους σκοπούς των ΛΟΑΤ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Morris, Chris (1999-02-12). «Now meet the real gay mafia». New Statesman: σελ. 22–23. 
  2. Wolny, Nick (10 Ιουνίου 2019). «The LGBTQ+ Community Has $3.7 Trillion In Purchasing Power; Here's How We Want You to Sell to Us». Entrepreneur (στα Αγγλικά). entrepreneur.com. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 
  3. Sheila Perry, Sheila· Máire Cross (1997). Voices of France: Social, Political and Cultural Identity. Continuum International Publishing Group. σελ. 172. ISBN 1-85567-394-0. 
  4. «Business: The Economy: The Pink Pound». BBC News. 1998-07-31. http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/the_economy/142998.stm. Ανακτήθηκε στις 2008-02-29.