Πύργος του Δροσίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος του Δροσίνη
Χάρτης
Είδοςκτήριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°0′11″N 23°14′46″E
Διοικητική υπαγωγήΓούβες Εύβοιας
ΧώραΕλλάδα

Ο Πύργος του Δροσίνη ή αλλιώς Πύργος των Γουβών είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στη Βόρεια Εύβοια. Χτισμένος σε ένα ύψωμα του ιστορικού οικισμού Γούβες[1] στην Εύβοια, πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 19ο αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τον Ιμπραήμ Αγά και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του παππού του Γεωργίου Δροσίνη, Κωνσταντίνο Πετροκόκκινο και έπειτα στον ίδιο τον ποιητή. Πρόκειται για ένα πυργόσπιτο με δύο ορόφους που αποπνέει έναν τούρκικο αέρα, εντάσσοντας τον επισκέπτη στο κλίμα της τότε εποχής. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού[2] και λειτουργεί ως μουσείο. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα του Γεωργίου Δροσίνη[3], ενώ τη φήμη του συνοδεύουν διάφοροι, έως ένα βαθμό τρομακτικοί, θρύλοι που μιλούν για τη βιαιότητα του Ιμπραήμ Αγά και τα θύματά του που βρήκαν τραγικό τέλος από τον ίδιο στο εσωτερικό του πύργου, όσο διέμενε σε αυτόν. Επιπλέον, κάθε χρόνο, προς τα τέλη του Ιουνίου, στον εξωτερικό χώρο του πύργου τελούνται τα "Δροσίνια", ένας εορτασμός προς την μνήμη του ποιητή, που συνοδεύεται από απαγγελίες ποιημάτων του από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Βορείου Ευβοίας, ερασιτεχνικά σκετσάκια στα οποία συμμετέχουν, καθώς και τη βράβευση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διεξάγεται για τη μελέτη των έργων του[4] .

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΠΥΡΓΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗ – ΓΟΥΒΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας (oedipusculturalroute.gr)
  2. Μουσείο "Πύργος του Δροσίνη" - Βόρεια Εύβοια (voriaevia.gr)
  3. Στον Πύργο του Δροσίνη – thegreektraveller.com

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γούβες χωριό με τον μοναδικό Πύργο στην Βόρεια Εύβοια». Βόρεια Εύβοια. 6 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού». Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Μουσείο Γ. Δροσίνη - Drossinis Museum». www.drossinismuseum.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021. 
  4. «Το έργο του Γ. Δροσίνη εμπνέει και σήμερα τα νέα παιδιά – Βράβευση μαθητών». PalmosEv.Gr. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021.