Πύλη:Πόλεμος/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πόλεμος είναι η κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ σχετικά μεγάλων ομάδων ανθρώπων (όπως έθνη, πολιτείες, οργανισμοί, κοινωνικές ομάδες), που χαρακτηρίζεται από την χρήση ένοπλης βίας μεταξύ μαχόμενων ή κατά πολιτών. Μια κοινή αντίληψη του πόλεμου είναι μια σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες μεταξύ δύο ή περισσότερων αντίπαλων πλευρών που περιλαμβάνουν μια διαμάχη σχετικά με ανεξαρτησία, εδάφη, πόρους, ιδεολογία ή κάποιο άλλο θέμα.

Η μάχη είναι μια στιγμή πάλης στον πόλεμο μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών όπου κάθε ομάδα επιδιώκει να νικήσει τους άλλους. Μάχες συνήθως πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια πολέμων ή στρατιωτικών εκστρατειών και συνήθως μπορούν να προσδιοριστούν πολύ καλά ως προς τον χώρο, τον χρόνο και την δράση. Πόλεμοι και εκστρατείες καθοδηγούνται από την στρατηγική ενώ οι μάχες είναι το στάδιο όπου αναπτύσσεται η τακτική.

Στρατιωτική ιστορία είναι η καταγραφή, γραπτά ή με άλλο τρόπο, των γεγονότων στην ιστορία της ανθρωπότητας που εμπίπτουν στην κατηγορία της σύγκρουσης. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την εκ του συστάδην σύγκρουση δυο φυλών έως συγκρούσεις μεταξύ στρατών, έως ένα παγκόσμιο πόλεμο που επηρεάζει την πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού.