Πυροτέχνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για για την γλώσσα με παρόμοια ονομασία, δείτε: Βεγγαλική γλώσσα.
Γιορτασμός τις ημέρας της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη
Πυροτέχνημα

H Πυροτεχνική είναι η επιστήμη της χρήσης υλικών που μπορούν να αποσυντίθενται με αυτόνομες και αυτοσυντηρούμενες εξώθερμες χημικές αντιδράσεις για την παραγωγή θερμότητας, φωτός, φυσικού αερίου, καπνού και / ή ήχου. Πυροτεχνικά περιλαμβάνουν όχι μόνο την κατασκευή πυροτεχνημάτων, αλλά στοιχεία όπως η κατασκευή συστημάτων ασφαλείας όπως τον αερόσακο στο αυτοκίνητο που περιέχει εκρηκτικό υλικό.

Πυροτεχνικά εφέ με βεγγαλικά είναι παράδοση σε πολλές χώρες κατά την γιορτή τις πρωτοχρονιάς. Στην Ελλάδα συνηθίζεται και το Πάσχα την ώρα της Ανάστασης.

Βεγγαλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα ως συνώνυμο της λέξης "Πυροτέχνημα" χρησιμοποιείται η λέξη "Βεγγαλικό" δηλαδή αυτό που προέρχεται από τη Βεγγάλη της Ανατολικής Ινδίας. Η ονομασία αυτή πιθανότατα έρχεται από το γαλλικό "feu de Bengal" ("φωτιά της Βεγγάλης") καθώς στη Βεγγάλη του 18ου αιώνα οι κάτοικοι δημιούργησαν καπνογόνα με σκοπό να εκφοβίσουν τους εχθρούς τους. Η λέξη βεγγαλικό χρησιμοποιείται λανθασμένα ως συνώνυμο του πυροτεχνήματος αφού πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο τύπο φωτοβολίδας, τα λεγόμενα πυροφλας - καπνογόνα που ανάβουν οι οπαδοί στα γήπεδα.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]