Πρώιμοι πολιτισμοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως πρώιμοι πολιτισμοί θεωρούνται κατ' αρχήν ο Αιγυπτιακός και ο Σουμερικός (Μεσοποταμία) οι οποίοι ξεκινούν γύρω στο 3000 π.Χ. και κατά δεύτερο οι πολιτισμοί της κοιλάδας του Ινδού (Πολιτισμός Χαράπα - σημερινό Πακιστάν) και o και ο πολιτισμος Σαν στον ποταμο Χουαν-Χε στην νοτιοανατολική Κίνα γύρω στο 2000 π.Χ.

Βασικό στοιχείο των πολιτισμών αυτών είναι ότι δημιουργούνται σε δέλτα ποταμών ή σε περιοχές που το έδαφος είναι πολύ εύφορο απο την λάσπη των ποταμών.

Αιγυπτιακός πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά συνηθίζεται να θεωρείται ο αιγυπτιακός πολιτισμός ως προγενέστερος του Σουμερικού αλλά παρ' όλα αυτά σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι και οι δύο ξεκινάνε γύρω στο 3000 π.Χ.. Αμέσως μετά τους μισομυθικούς υποτιθέμενους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Σκορπιούς, πριν το 3000 π.Χ., αρχαιότατες γραφτές μαρτυρίες αναφέρουν ως πρώτο βασιλιά της Αιγύπτου και ιδρυτή της πρώτης δυναστείας τον Φαραώ Μένες.

Σουμερικός πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Σουμερία είναι συμβατική και δόθηκε από έναν σύγχρονο αρχαιολόγο μιας και η ύπαρξη της Σουμερίας αποκαλύπτεται τον 19ο αιώνα με τις πρώτες οργανωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές

Πολιτισμός Χαράπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για πολιτισμό που θεωρείται ότι υπήρξε στην Ινδία πριν φτάσουν εκει φυλές που συμβατικά ονομάζουμε Άρειες και κατά μία τολμηρή εικασία μπορούμε να αναζητήσουμε εκεί τους πρόγονους των σημερινών τσιγγάνων που εκδιώχτηκαν από την πατρίδα τους.

Πολιτισμός Σαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J.M Roberts, Παγκόσμια ιστορία, τομ.1, (Εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ, 1999), σελ.67-219.
  • ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΣΣΔ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, (ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, 1956), τομ.1, σελ.417-423, σελ.215-306, σελ.307-336, τομ.2, σελ.688-704, σελ.705-728.