Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων του Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πινακίδα αυτοκινήτου του Αζερμπαϊτζάν (2011 - σήμερα)
Πινακίδα αυτοκινήτου του Αζερμπαϊτζάν (1994, Μπακού)

Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων του Αζερμπαϊτζάν αποτελούνται από δύο αριθμούς (που προσδιορίζουν την περιοχή ταξινόμησης του οχήματος), μια παύλα, δύο γράμματα, μια παύλα και τρεις αριθμούς (π.χ. 31-PO-069), οι πινακίδες έχουν μαύρη γραμματοσειρά σε λευκό φόντο. Έχουν το ίδιο μέγεθος με τις ευρωπαϊκές πινακίδες και έχουν μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν και τα αρχικά «AZ» στην αριστερή πλευρά.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσιάστηκαν οι νέου τύπου πινακίδες, με ορθογώνια τη σημαία και μικροτσίπ. Η πινακίδα κυκλοφορίας του Αζερμπαϊτζάν ενσωματώνει ένα RFID - τσιπ, το οποίο τοποθετείται στην κάτω αριστερή γωνία της πινακίδας κυκλοφορίας κάτω από την εθνική σημαία του Αζερμπαϊτζάν, στις περισσότερες πινακίδες το τσιπ έχει τυπωμένα τα γράμματα "AZ".

Προηγούμενη σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 1977 και 1993, οι πινακίδες κυκλοφορίας του Αζερμπαϊτζάν κατασκευάζονταν σύμφωνα με το σοβιετικό πρότυπο. Η αλφαριθμητική ακολουθία είχε τη μορφή: x 0000 XX, όπου x είναι ένα πεζό κυριλλικό γράμμα, 0 είναι οποιοδήποτε ψηφίο στην περιοχή 0–9 και XX είναι δύο κεφαλαία κυριλλικά γράμματα που υποδεικνύουν πού ταξινομήθηκε για πρώτη φορά το όχημα.

Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τους κωδικούς АГ , АЖ και АЗ χωρίς να αναφέρεται σε πόλη ή περιοχή και το ΗΚ χρησιμοποιήθηκε μόνο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύστημα ταξινόμησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημερινές πινακίδες του Αζερμπαϊτζάν, που υιοθέτησαν μια αντίστροφη έκδοση του πρώην γαλλικού συστήματος πινακίδων κυκλοφορίας, αποτελούνται από 2 αριθμούς που αντιπροσωπεύουν την περιοχή ταξινόμησης, ακολουθούμενα από ένα προοδευτικό σύστημα 2 γραμμάτων και 3 αριθμών (ξεκινώντας με 90-AA-001 και τελειώνοντας με 90-ZZ-999).

Κωδικοί περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]