Πιενίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°24′0.00″N 20°25′0.01″E / 49.4000000°N 20.4166694°E / 49.4000000; 20.4166694

Πιενίνι
Χάρτης
Ύψος1.050 μέτρα
Οροσειράανατολικό τμήμα των Δυτικών Μπεσκίντι
ΧώρεςΠολωνία και Σλοβακία
Άποψη του κοντινού Πιενίνι από την κορυφή των Τσι Κορόνι.
Κάτοικοι της Στσαβνίτσα στα Πιενίνι το 1939.

Τα Πιενίνι (πολωνικά: Pieniny, ουγγρικά: Pieninek), ή Όρη Πιενίνι, είναι οροσειρά στα νότια της Πολωνίας και στα βόρεια της Σλοβακίας. Κατατάσσεται στο ανατολικό τμήμα των Δυτικών Μπεσκίντι.

Η οροσειρά Πιενίνι χωρίζεται σε τρία μέρη – Πιενίνι Σπίσκιε (πολωνικά: Pieniny Spiskie, σλοβακικά: Spišské Pieniny‎‎) και Κεντρικό Πιενίνι (πολωνικά: Pieniny Właściwe, σλοβακικά: Centrálne Pieniny) στην Πολωνία και Μικρό Πιενίνι (πολωνικά: Małe Pieniny, σλοβακικά: Malé Pieniny) στην Πολωνία και τη Σλοβακία. Τα όρη Πιενίνι αποτελούνται κυρίως από στρώματα ασβεστόλιθου και δολομίτη. Η πιο διάσημη κορυφή, Τσι Κορόνι (πολωνικά: Trzy Korony, «Τρεις Κορυφές»), έχει ύψος 982 μέτρα. Είναι επίσης η κορυφή του ορεινού όγκου των Τσι Κορόνι. Η υψηλότερη κορυφή των Πιενίνι, Βισόκα (πολωνικά: Wysoka, σλοβακικά: Vysoké Skalky), φτάνει τα 1.050 μέτρα ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα όρη Πιενίνι σχηματίστηκαν στον βυθό της θάλασσας σε διάφορες γεωλογικές εποχές. Διπλώθηκαν και υψώθηκαν στην Άνω Κρητιδική περίοδο. Στην αρχή της παλαιογενούς γεωλογικής περιόδου πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο κύμα τεκτονικών κινήσεων προκαλώντας περαιτέρω μετατόπιση. Το τρίτο κύμα κινήσεων κατά τη διάρκεια της Παλαιογενούς και της Νεογενούς περιόδου οδήγησε σε μια πιο περίπλοκη τεκτονική δομή. Ταυτόχρονα, η διάβρωση είχε ως αποτέλεσμα την απογύμνωση των εξωτερικών πετρωμάτων και την περαιτέρω διαμόρφωση του εδάφους. Οι κορυφές δημιουργήθηκαν από ανθεκτικούς στις καιρικές συνθήκες βράχους της ιουράσιας περιόδου, κυρίως από ασβεστόλιθο. Οι κοιλάδες και τα περάσματα δημιουργήθηκαν από μαλακότερους και πιο ευαίσθητους στις καιρικές συνθήκες βράχους των κρητιδικών και παλαιογενών περιόδων. Οι σπηλιές είναι λίγες και μάλλον μικρές. Αντίθετα, τα ποτάμια και τα ρυάκια είναι συχνά βαθιά, με εσοχές στους βράχους, δημιουργώντας περίπου 15 χαράδρες και φαράγγια. Τα πιο διάσημα φαράγγια των Πιενίνι είναι το φαράγγι του ποταμού Ντουνάγιετς στο Εθνικό Πάρκο Πιενίνι και το φαράγγι Χομόλε (πολωνικά: Wąwóz Homole‎‎). Οι λόφοι στα βόρεια σύνορα των Πιενίνι είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Συλλογή εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]