Πελτές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κονσέρβα με πελτέ ντομάτας

Ο πελτές, μπελτές ή μπελντές είναι παρασκεύασμα σε μορφή πολτού ή ζελέ. Σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως για τον ντοματοπελτέ που παρασκευάζεται από ντομάτες και χρησιμεύει στην μαγειρική, αλλά και για το «κυδώνι πελτέ».

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη είναι άμεσο δάνειο της τουρκικής λέξης pelte. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για κάθε μορφής πολτό φρούτων και λαχανικών που παρασκευάζονταν με σκοπό τη συντήρησή τους.

Ντοματοπελτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ντοματοπελτές

Η οικιακή παρασκευή του ντοματοπελτέ γίνεται με την απομάκρυνση των υγρών από τις ντομάτες και την αποφλοίωσή τους, συνήθως με ζεματιστό νερό. Στη συνέχεια ο πολτός ντομάτας ζεσταίνεται ξανά μέχρι να φύγουν τα υγρά και μετά τοποθετείται στο φούρνο με μυρωδικά. Αυτό που μένει είναι ο πελτές. Ο πελτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλειμμα σε ψωμί, για κοκκινιστά ή γενικότερα για να κοκκινίσουμε περισσότερο ένα φαγητό που περιέχει φρέσκια ντομάτα (π.χ. τις φακές).

Κυδώνι πελτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πελτέ από κυδώνι φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας κυρίως ότι μένει από το καθάρισμα των κυδωνιών, δηλαδή τα κουκούτσια, τις φλούδες και το κοτσάνι.[1] [2] [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κυδώνι πελτές». www.cretangastronomy.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2017. 
  2. «Κυδωνόπαστο – ένα delicatessen από τα χέρια σας». www.tastefull.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2017. (με ό,τι έχετε βγάλει, μπορείτε να φτιάξετε κυδώνι πελτέ)
  3. «Κυδώνι πελτές». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]