Πανοπέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πανοπεύς)
Αυτό το λήμμα αφορά στην αρχαία πόλη. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πανοπέας (αποσαφήνιση).

Ο Πανοπέας είναι αρχαία Φωκική πόλη που βρισκόταν κοντά στα σύνορα των Φωκέων με τους Βοιωτούς. Στη θέση της αρχαίας πόλης βρίσκεται σήμερα το χωριό Άγιος Βλάσιος. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Πανοπέας απείχε 20 στάδια από την Χαιρώνεια και επτά από την Δαυλίδα.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Πανοπέα ήταν Φλεγύες. Σύμφωνα με τον μύθο ο ιδρυτής του Πανοπέα ήταν ο ήρωας Πανοπέας, γιος του Φώκου. Κατά την Τρωική εκστρατεία ηγέτης των Φωκέων ήταν ο Βασιλιάς του Πανοπέα. Ο Πανοπέας αναφέρεται από τον Ηρόδοτο καθώς ήταν μία από τις Φωκικές πόλεις που κατέστρεψαν οι Πέρσες κατά την κάθοδό τους προς την Αθήνα[1]. Η πόλη καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τον Φίλιππο της Μακεδονίας κατά τον Γ' Ιερό πόλεμο. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ. ενώ καταστράφηκε για τρίτη φορά κατά την σύγκρουση των Ρωμαίων με τον βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη.

Ο Παυσανίας που πέρασε από την περιοχή τον 2ο. αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι η πόλη είχε περίμετρο επτά στάδια στην ακμή της, αλλά στην εποχή του υπήρχαν μόνο μερικές καλύβες. Σήμερα διατηρείται ένα τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης, στον βραχώδη λόφο πάνω από το χωριό Άγιος Βλάσιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βικιθήκη, Ηροδότου Ιστορία/Ουρανία οὗτοι μὲν δὴ τῶν βαρβάρων ταύτῃ ἐτράποντο, ἄλλοι δὲ αὐτῶν ἡγεμόνας ἔχοντες ὁρμέατο ἐπὶ τὸ ἱρὸν τὸ ἐν Δελφοῖσι, ἐν δεξιῇ τὸν Παρνησὸν ἀπέργοντες. ὅσα δὲ καὶ οὗτοι ἐπέσχον τῆς Φωκίδος, πάντα ἐσιναμώρεον· καὶ γὰρ τῶν Πανοπέων τὴν πόλιν ἐνέπρησαν καὶ Δαυλίων καὶ Αἰολιδέων

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]