Πανηγυρική ομιλία καρναβαλιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραδοσιακός άμβωνας πανηγυρικής ομιλίας καρναβαλιού στο Μάιντς

Η πανηγυρική ομιλία καρναβαλιού (γερμ. Büttenrede) είναι αναπόσπαστο μέρος της γερμανικής διασκέδασης κατά την διάρκεια του παραδοσιακού καρναβαλιού. Πρόκειται για ομιλία εύθυμου χαρακτήρα με σατυρικό περιεχόμενο που γίνεται από τον γιορταστικό άμβωνα στα πλαίσια δημόσιας γιορταστικής εκδήλωσης συνήθως σε τοπική διάλεκτο και με πολύ αφέλεια που κυριολεκτικά αφοπλίζει και συναρπάζει το ακροατήριο.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες του εθίμου φτάνουν μέχρι τον μεσαίωνα. Την περίοδο του καρναβαλιού, ο απλός λαός είχε το δικαίωμα να καταγγέλνει την εξουσία για τα όσα κακώς έπραξαν. Το καρναβάλι ήταν η εποχή των τρελών, οι οποίοι είχαν το ελεύθερο.

Δομή και μέτρο της ομιλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομιλία είναι συνήθως κανονική έμμετρη ένστοιχη ζευγαροπλεκτή ιαμβική πεντασύλλαβη, σαν ποίημα με πολλές στροφές που απαγγέλλεται από μεθυσμένο ή καθυστερημένο. Το χιουμοριστικό περιεχόμενο της ομιλίας όμως είναι τόσο αφοπλιστικό, που ο ακροατής αυθόρμητα σκέφτεται: «από μικρό και από χαζό μαθαίνεις την αλήθεια».

Άμβωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ομιλητής συνήθως παίρνει θέση σε άμβωνα, ο οποίος ονομάζεται «κουβάς» (γερμ. Bütt) ή «βαρέλι», επειδή ίσως ένα άδειο βαρέλι κρασιού ήταν η κατοικία του κυνικού φιλοσόφου Διογένη, ο οποίος επίσης κατέκρινε την κοινωνία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]