Παναθηναϊκός αμφορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αρ. 1978.11.13)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
 
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίας560 - 550 π.Χ.
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις61,8 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου1978.11.13
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας του Νικία που φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 1978.11.13 είναι έπαθλο των αρχαίων Παναθηναίων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έμπροσθεν όψη εικονίζει τη θεά Αθηνά. Στα αριστερά υπάρχει η επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ», και στα δεξιά η υπογραφή «ΝΚΙΑΣ ΕΠΙΕΣΕΝ». Στην όπισθεν όψη τρεις αθλητές του αγώνα δρόμου τρέχουν προς τα δεξιά. Επάνω από τους αθλητές η επιγραφή «ΑΝΔΡΟΝ ΣΤΑΔΙΟΝ» μνημονεύει το άθλημα, του οποίου έπαθλο είναι ο αμφορέας ετούτος.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παναθηναϊκός αμφορέας ετούτος είναι ο αρχαιότερος της συλλογής του Μητροπολιτικού Μουσείου. Συγκαταλέγεται επίσης στους αρχαιότερους των χρόνων μεταξύ 566 και 550 π.Χ., εποχή στην οποία σχηματίστηκε η οριστική μορφή των παναθηναϊκών αμφορέων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξέλιξης είναι η έμπροσθεν όψη, στην οποία αργότερα εικονίζονται κίονες δεξιά και αριστερά της θεάς Αθηνάς. Το έργο ετούτο χρονολογείται περίπου στα έτη 560 - 550 π.Χ. και θεωρείται ότι ζωγραφίστηκε από τον Σικελό. Από την επιγραφή «ΝΚΙΑΣ ΕΠΙΕΣΕΝ» ο παραγωγός του αμφορέα θεωρείται ότι ονομαζόταν Νικίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]