Παλάτσο ντι Προπαγκάνντα Φίντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παλάτσο ντι Προπαγκάνντα Φίντε
Η Βόρεια όψη, τού Μπερνίνι, επί της πλατείας ντι Σπάνια.
Χάρτης
Είδοςπαλάτσο
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′15″N 12°29′0″E
Διοικητική υπαγωγήΤομέας 1 της Ρώμης[1]
ΧώραΙταλία[2]
ΈνοικοιPropaganda Fide
ΙδιοκτήτηςΙδιοκτησίες της Αγίας Έδρας
ΔιαχειριστήςPropaganda Fide
ΑρχιτέκτοναςΤζαν Λορέντσο Μπερνίνι και Φραντσέσκο Μπορομίνι
Προστασίατμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς
Commons page Πολυμέσα

Το ανάκτορο για τη Διάδοση της Πίστης, ιταλ. palazzo di Propaganda Fide είναι ένα παλάτσο που σχεδιάστηκε από τον Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι και έπειτα από τον Φραντσέσκο Μπορρομίνι. Από το 1926 στέγασε τη Σύλλογο για τον Ευαγγελισμό των Λαών και από το 1929 ανήκει στην Αγ. Έδρα, εκτός των ορίων τού Βατικανού.

Αριστερά η δυτική πρόσοψη επί της οδού ντι Προπαγκάνντα, έργο τού Μπορρμίνι και δεξιά η νότια πρόσοψη επί της οδού ντι Κάπο λε Κάζε, απέναντι από το ναό τού Σαντ' Ανντρέα ντελλε Φράττε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικοδόμημα βρίσκεται στην περιοχή Κολόννα. Η βόρεια πρόσοψη είναι προς την πλατεία ντι Σπάνια και είναι έργο τού Μπερνίνι (1644). Φέρει την επιγραφή Collegium Urbanum de Propaganda Fide. Η δυτική όψη, επί της οδού ντι Προπανκάνντα είναι τού Μπορρομίνι (1646). Η νότια πρόσοψή του έχει απέναντι τη βασιλική τού Σαντ' Ανντρέα ντελλε Φράττε, τού οποίου ο τρούλος και το κωδωνοστάσιο είναι επίσης τού Μπορρομίνι. Αυτό έγινε από τον πάπα Ιννοκέντιο Ι΄ Παμφίλι, που παραμέρισε την εργασία τού Μπερνίνι, καθώς προτιμούσε αυτή τού Μπορρομίνι. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1667.

Η δυτική πρόσοψη, τού Μπορρομίνι, με τις κοίλες και κυρτές καμπύλες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κτήριο βρίσκεται το παρεκκλήσιο των Μάγων της Γέννησης, που κτίστηκε από τον Μπορρομίνι. Από έξω, μία αδρή γραμμή χωρίζει το ισόγειο από τον πρώτο, επίσημο όροφο (piano nobile). Η πρόσοψη τού Μπορρομίνι έχει ψευδοκολώνες (pilasters) και στα παράθυρα εναλλάσσονται κοίλες και κυρτές γραμμές: ένα κυρτό παράθυρο στο κέντρο, έχει από τρία κοίλα παράθυρα σε κάθε μεριά του. Το γείσο τού κτηρίου, επάνω από το κεντρικό, κυρτό παράθυρο, είναι κοίλο. Το σύνολο είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα της Ιταλικής Μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 10028. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.