Παιδικό Μουσείο Exploration

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Παιδικό Μουσείο Exploration (Exploration Children’s Museum) είναι το πρώτο παιδικό μουσείο στην Κρήτη και το πρώτο κινητό παιδικό μουσείο στην Ελλάδα.

Το Exploration είναι ένα κέντρο πολιτισμού που προωθεί την περιέργεια και τη φαντασία, ενισχύει το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, την άτυπη και τη δια βίου μάθηση και βασίζεται στον υλικό και άυλο πολιτισμό. Αφιερωμένο στην υπηρεσία του παιδιού και της οικογένειάς του, το μουσείο δημιουργεί ειδικά μαθησιακά περιβάλλοντα με κύριο άξονα την πολιτιστική, φυσική και τεχνολογική κληρονομιά. Προσφέρει ευκαιρίες μάθησης και παιχνιδιού, ενισχύει το θεσμό της οικογένειας και ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο με έναν τρόπο που είναι αρκετά κοντά στη φύση τους.

Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες του βασίζονται στις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις της μουσειολογίας και της μουσειακής εκπαίδευσης. Από την αρχή της ίδρυσης και της λειτουργίας του, το Exploration σχεδιάζει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για διάφορες ομάδες κοινού, συλλέγει και διατηρεί αντικείμενα του υλικού πολιτισμού με αφετηρία το ίδιο το παιδί και τις θεματικές που το ενδιαφέρουν, συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεργάζεται στενά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Κρήτης.

Το Παιδικό Μουσείο Exploration ιδρύθηκε το 2019 και υπάγεται στην Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Ελληνικό Κέντρο Πολιτιστικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης", έχοντας ως καταστατικό σκοπό τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού για τα παιδιά της Κρήτης.