Ο άντρας με το καφέ κοστούμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο άντρας με το καφέ κοστούμι
ΣυγγραφέαςΆγκαθα Κρίστι
ΤίτλοςThe Man in the Brown Suit
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης22 Αυγούστου 1924
ΜορφήΚατασκοπικό μυθιστόρημα
LC ClassOL472549W[1]
LΤ ID7940632
Πρώτη έκδοσηThe Bodley Head
ΠροηγούμενοPoirot Investigates
ΕπόμενοThe Road of Dreams

Το Ο άντρας με το καφέ κοστούμι (πρωτότυπος τίτλος: The Man in the Brown Suit) είναι κατασκοπικό μυθιστόρημα γραμμένο από την Άγκαθα Κρίστι. Η συγγραφέας το εμπνεύστηκε και εν μέρει το "συναρμολόγησε" κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιοδείας της στη Βρετανική Κοινοπολιτεία το 1922, ενώ το έγραψε στο διαμέρισμά της στο Ερλς Κορτ ανακαλώντας στη μνήμη της τα μαγευτικά αφρικάνικα τοπία. Ο χαρακτήρας του συνταγματάρχη Ρέις, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλοκή του έργου, εμφανίζεται σε άλλα τρία βιβλία της Κρίστι, ενώ το απαιτητικό αφεντικό του πρώην συζύγου τής Κρίστι ζήτησε να τον συμπεριλάβει στο επόμενο βιβλίο της, κάτι που η συγγραφέας έκανε εδώ με τον χαρακτήρα του Γιούστας Πέντλερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεαρή και όμορφη Αν Μπέντινγκφελντ καταφθάνει στο Λονδίνο αναζητώντας την περιπέτεια. Και η περιπέτεια δεν καθυστερεί στο ραντεβού τους. Λίγο καιρό μετά την εγκατάστασή της στη βρετανική πρωτεύουσα, στον υπόγειο, ένας άντρας που αναδίδει μια παράξενη μυρωδιά ναφθαλίνης πέφτει στις γραμμές του τρένου και πεθαίνει μπρος στα μάτια της. Η αστυνομία αποφαίνεται πως είναι ατύχημα. Τότε όμως ποιος είναι ο άντρας με το καφέ κοστούμι που εξέταζε το πτώμα προτού το βάλει στα πόδια; Διαθέτοντας μόνο ένα αινιγματικό στοιχείο, η Αν είναι αποφασισμένη να εντοπίσει να εντοπίσει τον μυστηριώδη δολοφόνο και να τον παραδώσει στη δικαιοσύνη.

Τα κυριότερα πρόσωπα του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αν Μπέντινγκφελντ: Κόρη του διάσημου καθηγητή αρχαιολογίας Τσαρλς Μπέντινγκφελντ. Ακολουθεί τα ίχνη μιας παράξενης υπόθεσης δολοφονίας, που θα την οδηγήσει ως τη Νότια Αφρική, σε μια περίοδο που μαίνονται εμφύλιες διαμάχες.
  • Ανίτα Γκρούνμπεργκ: Ή, αλλιώς, Ναντίνα η Ρωσίδα χορεύτρια ή κυρία Ντε Καστίνα. Υπήρξε πράκτορας του μυστηριώδους "συνταγματάρχη".
  • Τζον Έρντσλι: Ή, αλλιώς, Χάρι Λούκας ή Χάρι Ρέιμπερν. Γιος του σερ Λόρενς Έρντσλι, ιδιοκτήτη ορυχείου στη Νότια Αφρική. Αυτός και ο φίλος του ο Χάρι βρίσκουν μια φλέβα διαμαντιών στη Βρετανική Γουιάνα της Νότιας Αμερικής.
  • Χάρι Λούκας: Φίλος του Τζον Έρντσλι. Σκοτώθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Συνταγματάρχης Ρέις: Μακρινός εξάδελφος του σερ Λόρενς Έρντσλι, δουλεύει για την κυβέρνηση ως πράκτορας ή ντετέκτιβ. Έχει τη φήμη του δεινού κυνηγού λιονταριών και του πολύ πλούσιου ανθρώπου.
  • Σούζαν Μπλερ: Κυρία της υψηλής κοινωνίας, που αναλαμβάνει να βοηθήσει την Αν Μπέντινγκφελντ στη διαλεύκανση του μυστηρίου.
  • Γιούστας Πέντλερ: Βουλευτής του Βρετανικού Κοινοβουλίου, επιχειρηματίας και επιφανές μέλος της αγγλικής κοινωνίας.
  • Γκάι Πάτζετ: Ο γραμματέας του Γιούστας Πέντλερ, άνθρωπος του καθήκοντος, σχεδόν ψυχαναγκαστικός με την τάξη και την ευρυθμία.
  • Άρθουρ Μινκς: Ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα. Συμφωνεί να συνεργαστεί με τον Χάρι Ρέιμπερν και αλλάζει διαρκώς μεταμφιέσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The man in the brown suit by Agatha Christie | Open Library». Ανακτήθηκε στις 10  Αυγούστου 2023.