Ουσαφάις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
G5 D46
N35
Srxtail2.GIF
Ντεν και Ντεβέν D[w]n σε ιερογλυφικά
Επιγραφή από ελαφαντόδοτο που δείχνει τον Ουσαφάι να σκοτώνει εχθρό

O Ουσαφάις ή Ουσαφάιδας επίσης Ντεν ή Ντεβέν (Den ή Dewen) ήταν Αιγύπτιος βασιλέας της 1ης δυναστείας Φαραώ. Ήταν γιος και διάδοχος του Βαβενέφη και της Μερνέιθ (Merneith)[1]. Σε αιγυπτιακά αρχεία αναφέρονται πόλεμοι που έκανε με φυλές Βεδουΐνων στο Σινά. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον τίτλο του βασιλέα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου και χρησιμοποίησε το έμβλημα με τις δυο κορώνες, τη μία κόκκινη και την άλλη λευκή. Τα δύο χρώματα συμβόλιζαν τα δύο βασίλεια.

Το δάπεδο του τάφου του στην νεκρόπολη της Αβύδου είναι από κόκκινο γρανίτη και είναι η πρώτη φορά στην Αίγυπτο που χρησιμοποιήθηκε ο γρανίτης ως οικοδομικό υλικό.

Σύμφωνα με μελέτη του Τόμπυ Γουίλκινσον στη Στήλη του Παλέρμο, ο Ουσαφάις βασίλεψε τουλάχιστον 32 χρόνια[2]. Ο Γουίλκινσον αναφέρει ότι τα μεσαία έτη της βασιλείας του Ουσαφάις διατηρούνται στη Στήλη του Καΐρου (L Απόσπασμα 5), ενώ τα ύστερα έτη καταγράφονται στο μητρώο ΙΙΙ της στήλης του Παλέρμο[3].

Μια επιγραφή από ελεφαντόδοντο στην Άβυδο απεικονίζει τον Ουσαφάι "κατά τη στιγμή της κατάκτησης της Ανατολής" (ο όρος "ανατολή" θεωρείται ότι αναφέρεται στο Σινά). Το όνομα Ντεν σημαίνει «ο Ώρος που χτυπά»[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Merneith»
  2. Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000. 79.
  3. Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt, p.258
  4. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd. 2006 paperback, p.16

Σχετική Βιβιλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 75-78.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα