Ουγενότοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο σταυρός των Ουγενετών

Οι Ουγενότοι γαλ. Hugenots) ήταν μέλη της Προτεσταντικής Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας της Γαλλίας κατά τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, γνωστοί και ως Γάλλοι Καλβινιστές. Κατά τη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» (24 Αυγούστου 1572), χιλιάδες Ουγενότοι σφαγιάσθηκαν από Ρωμαιοκαθολικούς, στο Παρίσι.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση της λέξης, αν και αβέβαιη, συσχετίζεται από ορισμένους ιστορικούς με τη γερμ. λέξη Eigenossen (= ομοσπονδιακός), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τους προτεστάντες από τη Γενεύη που μάχονταν για την ένωση με την Ελβετική Ομοσπονδία, ενάντια στο δούκα της Σαβοΐας, την περίοδο (1520- 1524).[1]

Οι Ουγενότοι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικίες των Ουγενετών στο Καντέρμπερι που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες για να αποφύγουν τις διώξεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουγενότων μετανάστευσαν σε άλλες χώρες μετά την ανάκληση του διατάγματος της Ναντ (1685) από το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ (1643-1715) που το 1715 ανακήρυξε «ανύπαρκτο» το προτεσταντικό δόγμα στη Γαλλία. Ωστόσο, ένας πολύ περιορισμένος αριθμός προτεσταντών συνέχισε να εργάζεται για την ανασύσταση της Εκκλησίας τους και, ύστερα από καταπίεση και περιορισμένους διωγμούς, κατάφεραν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη και να γίνουν αποδεκτοί, με τελική έκβαση την πλήρη αποκατάστασή τους κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, στο πλαίσιο του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, σ. 301 τόμ. 22 ISBN 960-8177-72-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]