Οργάνωση Μελισσάκη-Λογοθέτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οργάνωση Μελισσάκη-Λογοθέτη ήταν Ελληνική αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε από τον Απρίλιο του 1942 μέχρι την απελευθέρωση στην Κίμωλο και την Αττική.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οργάνωση Μελισσάκη-Λογοθέτη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 1942 από την Αικατερίνη Λογοθέτη γνωστή με το ψευδώνυμο Μελισσάκη, εξ'ου και η ονομασία της οργάνωσής της. Χωριζόταν σε δύο κλιμάκια, ένα στην Κίμωλο από έξι μέλη και ένα στην Αττική από δεκατρία. Από τον Αύγουστο του 1941 η Λογοθέτη είχε αρχίσει τη δράση της όταν περιέθαλψε πέντε Άγγλους και δύο Έλληνες οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Κίμωλο, ενώ έκρυψε μαζί τους και πολεμοφόδια στη νησίδα Πολύαιγος κοντά στην Κίμωλο. Στη συνέχεια από την Αττική όπου πήγε,οργάνωσε τη διαφυγή καταδιωκόμενων Ελλήνων αντιστασιακών, με πλοία. Για τις φυγαδεύσεις αυτές ( ναυλώσεις πλοίων, προμήθεια υλικών, μισθοί πληρωμάτων), έλαβε οικονομική βοήθεια από το Βρετανικό Προξενείο Σμύρνης, τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, και τον υποναύαρχο Αλέξανδρο Λεβίδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νικόλαος Δεπάστας, «Η συμμετοχή των Κυκλάδων εις την αποτίναξιν του Γερμανικού και Ιταλικού ζυγού κατά τα έτη 1941-1944», Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, τομ. 14 (1993), σελ. 175-190, ιδ. 186-189