Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλί Σαρμάρκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλί Σαρμάρκε (Omar Abdirashid Ali Sharmarke) είναι πολιτικός από τη Σομαλία, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 14 Φεβρουαρίου 2009 ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2010. Ανήκει στην εθνοτική ομάδα Νταρόντ. Νωρίτερα εργάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη. Διορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας του το 2009[1], με την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1960[2]. Είναι γιος του πρώτου πρωθυπουργού της Σομαλίας και προέδρου , Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και δολοφονήθηκε, το 1969. Ο Σερμάρκε μεγάλωσε και μορφώθηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά , ενώ έχει καναδική υπηκοότητα[3].

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διορίστηκε πρωθυπουργός της Σομαλίας από τον πρόεδρο Σαρίφ Αχμέτ στις 13 Φεβρουαρίου του 2009, όπως γνωστοποιήθηκε από το Τζιμπουτί. Ο διορισμός ενός προσώπου της διασποράς (που δεν έχει σχέση με καμία φυλή από αυτές που πολεμούν για τον έλεγχο της Σομαλίας) έτυχε ευρείας υποστήριξης, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ότι θα μπορούσε ο ίδιος να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές στη Σομαλία.[4]Η επικύρωση της απόφασης από το κοινοβούλιο θεωρείται τυπική διαδικασία, εξαιτίας αυτής της υποστήριξης που απολαμβάνει ο νέος πρωθυπουργός[5].Ο επίσημος διορισμός του έγινε στις 14 Φεβρουαρίου.

Έπειτα από τριβές με τον πρόεδρο της Βουλής ο Σαρμάρκε υπέκυψε σε πιέσεις και υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στις 21 Σεπτεμβρίου 2010[6] Προσωρινός πρωθυπουργός ανέλαβε ο Αμπντιγουαχίντ Ελμί Γκοντζέχ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gulf News, Son of slain ex-president to be new PM, 13 Φεβρουαρίου 2009.
  2. All Africa.com , Somalia: President Names New Prime Minister, 13 Φεβρουαρίου 2009.
  3. Voice of America, Sharmarke Chosen as PM in Somalia's National Unity Government, 13 Φεβρουαρίου 2009.
  4. Search - Global Edition - The New York Times
  5. Η Σημερινή, Σομαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, 13 Φεβρουαρίου 2009.
  6. Το Βήμα, Σομαλία Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός, 21-9-2010.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Omar Abdirashid Ali Sharmarke της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).