Οινολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οινολογία είναι η επιστήμη και η μελέτη όλων των πτυχών του οίνου και της οινοπαραγωγής εκτός από την καλλιέργεια και την συγκομιδή, οι οποίες ανήκουν σε άλλο κλάδο που ονομάζεται αμπελουργία. Η Αμπελουργία και η οινολογία είναι ταυτόσημες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα ερευνητικά κέντρα και περιλαμβάνουν εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της παραγωγής κρασιού. Ο ειδικός στα θέματα οινολογίας αποκαλείται οινολόγος. Η λέξη οινολογία προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη οἶνος ("κρασί") και την κατάληξη -λογία ("μελέτη του").

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Πανεπιστημίων προσφέρουν ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών στην Οινολογία και την Αμπελουργία. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν βασικούς ακαδημαϊκούς τίτλους ή ερευνητικούς τίτλους σπουδών. Οι Οινολόγοι και οι Αμπελουργοί που διαθέτουν διδακτορικά διπλώματα συνήθως τα έχουν αποκτήσει σε άλλους τομείς, όπως η Φυτοκομία, η Φυσιολογία Φυτών ή η Μικροβιολογία.

Στην Ελλάδα σε προπτυχιακό επίπεδο λειτουργούν τα Τμήματα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών και Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής[1] και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας[2], ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο λειτουργεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αμπελουργία - Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών». Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  2. www.ihu.gr. «Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας». Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 
  3. «ΔΜΠΣ "Αμπελουργία - Οινολογία" του Γεωπονικού Πανεπιστημίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014.