Ξενοδοχείο Παλμύρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ξενοδοχείο Παλμύρα
Είδοςξενοδοχείο
ΧώραΛίβανος

Το Ξενοδοχείο «Παλμύρα» (Palmyra Hotel) είναι ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται στην πόλη Μπάαλμπεκ (Baalbek) του Λιβάνου, γνωστής κατά τους ελληνικούς χρόνους με το όνομα «Ηλιούπολις» (Heliopolis). Είναι απέναντι ακριβώς και με εξαιρετική θέα προς τα αναγνωρισμένα από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Μπάαλμπεκ.

Το ξενοδοχείο «Παλμύρα» έχει ζωή πάνω από 140 χρόνια και συνδυάζει ιστορικότητα, χαρακτήρα και ανατολίτικη γοητεία. Στεγάζεται σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αποικιακών χρόνων του Λιβάνου, η πρόσοψη του οποίου αντανακλά το μεγαλείο της εντυπωσιακής ιστορίας του.

To 1986, το ξενοδοχείο αγοράστηκε από τον Ali Husseini για 700,000 δολάρια Αμερικής, ο οποίος το ανακαίνισε, έτσι ώστε να ανακτήσει το «ξεθωριασμένο» μεγαλείο του, ενώ ένα γειτονικό κτήριο το 1890 αποτέλεσε σύγχρονο και πολυτελές παράρτημα (annex) του ξενοδοχείου.

Το μεγάλο σαλόνι του ξενοδοχείου, με περίτεχνο μπαλκόνι που βλέπει τα αρχαία ερείπια με τους ρωμαϊκούς ναούς, διατηρεί την παλαιά διακόσμηση με καναπέδες και καθίσματα τεχνοτροπίας της Μπελ – Επόκ (La Belle Epoque).

Στο φουαγιέ του ξενοδοχείου είναι αναρτημένες φωτογραφίες των διάσημων επισκεπτών του και σχεδιάσματα του Γάλλου σουρρεαλιστη συγγραφέα και ζωγράφου Ζαν Κοκτώ (Jean Cocteau, 1889 – 1963), ο οποίος είχε πάρει μέρος στα 1960 στο διεθνές φεστιβάλ του Μπάαλμπεκ.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το ξενοδοχείο «Παλμύρα» είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα, ενώ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στρατηγείο του γαλλοβρετανικού στρατού. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ είχε διανυκτερεύσει στο δωμάτιο με αριθμό 30 του ξενοδοχείου, καθώς και ο Άγγλος στρατηγός Έντμουντ Άλλενμπυ.

Ανάμεσα σ’ άλλους διάσημους επισκέπτες του ξενοδοχείου «Παλμύρα» περιλαμβάνονται, εκτός από τον Ζαν Κοκτώ και τον στρατηγό Ντε Γκωλ, η Αυτοκράτειρα της Αβησυνίας και ο βασιλιάς Αλφόνσο της Ισπανίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Blair Kuntz: “Lebanon: An Insider’s Guide”, page 248: “A Hotel with a Past”, Praha Publishers, Beirut, Lebanon, 2000.
  • Ann Jousiffe: “Lebanon”, Lonely Planet Publications, 1st edition, February 1998.