Νυκτόβια πλάσματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νυκτόβια πλάσματα
Nocturnal Animals
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤομ Φορντ
ΠαραγωγήΤομ Φορντ
Ρόμπερτ Σαλέρνο
ΣενάριοΤομ Φορντ
Βασισμένο σεTony and Susan του Όστιν Ράιτ
ΠρωταγωνιστέςΈιμι Άνταμς
Τζέικ Τζίλενχαλ
ΜουσικήΆμπελ Κοζανόφσκι
ΦωτογραφίαΣάμους ΜακΓκάρβι
ΜοντάζΤζόαν Σόμπελ
ΕνδυματολόγοςArianne Phillips[1]
Εταιρεία παραγωγήςFade to Black
ΔιανομήFocus Features
Πρώτη προβολή2 Σεπτεμβρίου 2016 (Φεστιβάλ Βενετίας)
Κυκλοφορία18 Νοεμβρίου 2016 (ΗΠΑ)
Διάρκεια116 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$22.5 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$30.7 εκατομμύρια[4]

Το Νυκτόβια πλάσματα (πρωτότυπος τίτλος: Nocturnal Animals) είναι αμερικανική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία του Τομ Φορντ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα Tony and Susan του Όστιν Ράιτ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σούζαν είναι μια πλούσια γυναίκα που ζει με τον σύζυγό της, Χάτον, ο οποίος την παραμελεί συνεχώς. Μία μέρα λαμβάνει από τον πρώτο σύζυγό της, Έντουαρντ Σέφιλντ, ένα μυθιστόρημα με τίτλο Νυκτόβια πλάσματα. Στην ταινία εξελίσσονται παράλληλα δύο ιστορίες, αυτή του μυθιστορήματος και η αυτή της σχέσης της Σούζαν με τον Έντουαρντ.

To μυθιστόρημα ξεκινά με τον Τόνι, τη σύζυγό του Λόρα και την κόρη τους Ίντια να πηγαίνουν ένα ταξίδι. Τη νύχτα στην εθνική οδό τους σταματούν τρεις άντρες, απαγάγουν τις γυναίκες και εγκαταλείπουν τον Τόνι. Ο Τόνι απευθύνεται στην αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ανακαλύπτουν πως οι γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν. Μετά από λίγο καιρό, ο ένας από τους τρεις, ο Τερκ, σκοτώνεται. Οπότε κυνηγούν τους άλλους δύο, τον Λου και τον αρχηγό της συμμορίας Ρέι. Ο Ρέι συλλαμβάνεται, όμως αφήνεται ελεύθερος. Ο ντετέκτιβ της υπόθεσης, ο Μπόμπι, λέει στον Τόνι πως δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση και έχει ένα παραπάνω κίνητρο, καθώς έχει καρκίνο και πεθαίνει. Εν τέλει, απαγάγει του Λου και Ρέι. Σκοτώνει τον Λου καθώς προσπαθεί να διαφύγει και στη συνέχεια ο Τόνι κυνηγά τον Ρέι. Οι δυο τους βρίσκονται στο μέρος που βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν οι δύο γυναίκες και ο Ρέι παραδέχεται την πράξη του αποκαλώντας τον Τόνι «αδύναμο» γιατί δεν μπόρεσε να τις προστατέψει. Ο Τόνι πυροβολεί τον Ρέι και εκείνος τον χτυπά με ένα σίδερο στα μάτια. Την επόμενη μέρα, ο Ρέι έχει πεθάνει και ο Τόνι είναι τυφλός και αυτοκτονεί με το όπλο.

Στην πραγματική ιστορία: η Σούζαν γνώριζε τον Έντουαρντ από μικρή ηλικία. Αποφάσισαν να παντρευτούν, όμως η συντηρητική και αυταρχική μητέρα της δεν ενέκρινε τον γάμο, αφού ο Έντουαρντ είχε κατώτερο κοινωνικό υπόβαθρο. Όσο ήταν παντρεμένοι, η Σούζαν τον αποκαλούσε συνεχώς «αδύναμο» και του έλεγε πως δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει συγγραφέας. Μετά από λίγο καιρό, συνάπτει σχέση με τον Χάτον και ρίχνει το παιδί που περίμενε από τον Έντουαρντ, κάτι που ο τελευταίος μαθαίνει. Εν τέλει, χωρίζουν και η Σούζαν παντρεύεται τον Χάτον.

Στο σήμερα, η Σούζαν λέει πως ο Έντουαρντ την αποκαλούσε νυκτόβιο πλάσμα, γιατί δεν κοιμόταν τις νύχτες. Όσο διαβάζει το μυθιστόρημα, έχει επικοινωνία μαζί του μέσω μέιλ. Όταν τελειώνει το βιβλίο, του ζητά να συναντηθούν και κανονίζουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο. Η Σούζαν φτάνει και τον περιμένει για πολλή ώρα, όμως ο Έντουαρντ δεν φτάνει ποτέ.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες στην πραγματική ιστορία

Χαρακτήρες στη φανταστική ιστορία

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο φεστιβάλ της Βενετίας του 2016 κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής,[5] ενώ ήταν υποψήφια και για Χρυσό Λέοντα.

Στις Χρυσές Σφαίρες του 2017 έλαβε υποψηφιότητα σε τρεις κατηγορίες: καλύτερης σκηνοθεσίας (Τομ Φορντ), καλύτερου σεναρίου (Τομ Φορντ) και Β' ανδρικού ρόλου (Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον) και κέρδισε στην τελευταία.[6]

Στα 70α βραβεία BAFTA έλαβε εννέα υποψηφιότητες: Α' ανδρικού ρόλου (Τζέικ Τζίλενχαλ), Β' ανδρικού ρόλου (Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον), σκηνοθέτη και διασκευασμένου σεναρίου (Τομ Φορντ), φωτογραφίας, πρωτότυπης μουσικής, μέικ-απ και μοντάζ.[7]

Στα 89α βραβεία Όσκαρ ήταν υποψήφια σε μία κατηγορία: Β' Ανδρικού ρόλου (Μάικλ Σάνον).[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. tt4550098. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. «Nocturnal Animals (15)». British Board of Film Classification. 4 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2016. 
  3. Galloway, Stephen (7 Σεπτεμβρίου 2016). «Tom Ford's Inner Life: A Director's Turmoil, Depression Battles and Staggering Talent». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Nocturnal Animals (2016)». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Venice Film Festival: Lido To Launch Pics From Ford, Gibson, Malick & More As Awards Season Starts To Buzz – Full List». Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Nocturnal Animals - Golden Globes: 3 Nominations - 1 Win». Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. 
  7. Barraclough, Leo (2017-01-10). «BAFTA Film Award Nominations: ‘La La Land’ Leads Race» (στα αγγλικά). Variety. http://variety.com/2017/film/awards/bafta-film-award-nominations-race-1201955906/. Ανακτήθηκε στις 2017-01-12. 
  8. «5 Oscar nominations snubs, from Amy Adams to Deadpool» (στα αγγλικά). The Independent. 2017-01-24. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/oscar-nominations-2017-snubs-silence-nocturnal-animals-deadpool-a7544196.html. Ανακτήθηκε στις 2017-01-29. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]