Ντράγκαν Τζίλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντράγκαν Τζίλας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση22  Φεβρουαρίου 1967, Βελιγράδι
ΥπηκοότηταΣερβία
Πολιτικό κόμμαParty of Freedom and Justice
ΣύζυγοςMilica Delević
ΣύντροφοςΆνα Ντάμποβιτς
ΣπουδέςFaculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade
Ninth Belgrade Gymnasium
Επάγγελμαμηχανικός
πολιτικός
Υπογραφή
Αξίωμαυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Δήμαρχος του Βελιγραδίου και μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντράγκαν Τζίλας (σερβικά : Драган Ђилас), (Βελιγράδι 22 Φεβρουαρίου 1967) είναι Σέρβος πολιτικός και επιχειρηματίας. Είναι πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου .

Ο Ντράγκαν Τζίλας τελείωσε το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο στο Βελιγράδι και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών, του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου στο τμήμα της πολεμικής αεροπορίας[1]. Είναι ένας από τους ιδρυτές του "Radio B92" το 1989, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα ως συντάκτης ειδήσεων[1]. Μιλάει αγγλικά και είναι πατέρας τριών θυγατέρων και ενός γιου[2].

Ο Τζίλας ήταν ακόμα στα νιάτα του όταν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ως μέλος της αντιπολίτευσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν ένας από τους ηγέτες των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 1991 και 1992[1]. Από το 2004 ο Τζίλας ήταν μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, και αργότερα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και ο αρχηγός του κόμματος. Στην δεύτερη κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα από τον Μάιο του 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2008 ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου επενδύσεων[1] Στη συνέλευση του Δημοκρατικού κόμματος στις 18 Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη στην προεδρία του για την περιοχή του Βελιγραδίου. Στις 19 Αυγούστου 2008 εξελέγη δήμαρχος του Βελιγραδίου[3]. Το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος[1], και στις 25 Νοέμβριου 2012 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος[4]. Στις 31 Μαΐου 2014 έχασε την προεδρία από τον Μπόιαν Παΐτιτς[5].

Είναι ιδιοκτήτης της μειοψηφίας της εταιρείας "Multicom"[6] που είναι μία από τις κορυφαίες στον χώρο των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συνιδιοκτήτης της ομάδας Multikom είναι και η πρώην σύζυγός του Μίλιτσα Ντέλεβιτς με 25% της ιδιοκτησίας[7].

Είναι επίσης ένας ιδιοκτήτης μειοψηφίας της εταιρείας "Dajrekt media", η οποία ασχολείται με την πώληση του συνόλου διαφημιστικού χώρου στα μέσα ενημέρωσης και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα[8].

Ο Ντράγκαν Τζίλας είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Η Σερβία μας", η οποία ασχολείται με τη φροντίδα των παιδιών που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς στους πρόσφατους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία[1]. Στις 18 Απρίλιος 2011 εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης της Σερβίας[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Демократска странка: Биографија Драгана Ђиласа». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Stigao Vuk: Dragan Đilas dobio sina». Svet.rs. 22 Φεβρουαρίου 1999. 
  3. «Serbian Cafe Vesti - Aktuelne vesti iz Srbije i sveta - Novosti, politika, sport i zabava». 
  4. «Dragan Đilas novi predsednik DS». B92.net. 26 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013. 
  5. Bojan Pajtić novi predsednik DS
  6. Агенција за привредне регистре[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Multikom Group d.o.o». Pretraga.apr.gov.rs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2012. 
  8. «Direct Media a.d». Pretraga.apr.gov.rs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2012. 
  9. «Politika - Dragan Đilas izabran za novog predsednika KSS».