Ντιρκ Α΄ της Ουτρέχτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντιρκ Α΄ της Ουτρέχτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1152
Θάνατος28  Αυγούστου 1197 ή 1197[1]
Παβία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΝτιρκ ΣΤ΄ της Ολλανδίας[2] και Σοφία του Ράινεκ[2]
ΑδέλφιαΦλόρις Γ΄ της Ολλανδίας
Βαλδουίνος Β΄ της Ολλανδίας
Όθων κόμης του Μπέντχαϊμ
ΟικογένειαΟίκος της Ολλανδίας

Ο Ντιρκ Α΄ , ολλανδ.: Dirk van Holland (απεβ. στην Παβία, 28 Αυγούστου 1197) από τον Οίκο της Ολλανδίαςήταν επίσκοπος της Ουτρέχτης το 1197.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ντιρκ ΣΤ΄ κόμη της Ολλανδίας και της Σοφίας του Ράινεκ. Αυτό τον έκανε αδελφό με τον κόμη Φλόρις Γ΄ κόμη της Ολλανδίας και τον Bαλδουίνο επίσκοπο της Ουτρέχτης.

Μετά το τέλος του Bαλδουίνου, ο Ντιρκ προτάθηκε από τον ανιψιό του Ντιρκ Ζ΄ κόμη της Ολλανδίας ως υποψήφιος για την κενή θέση στην Ουτρέχτη. Υποστηρίχτηκε από τον βασιλιά Ερρίκο ΣΤ' της Γερμανίας. Ωστόσο ο κόμης του Χέλρε πρότεινε τον Άρνολντ Α' του Ίζενμπουργκ για την έδρα, και ο Άρνολντ υποστηρίχθηκε από τον αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας και τον πάπα. Το αδιέξοδο είχε ως αποτέλεσμα να αναγνωριστεί ο Ντιρκ στο Νέντερστιχτ, ενώ ο Άρνολντ αναγνωρίστηκε στο Όφερστιχτ.

Και οι δύο υποψήφιοι ταξίδεψαν στη Ρώμη, όπου ο Άρνολντ χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον πάπα Κελεστίνο Γ' το 1196. Ωστόσο, ο Άρνολντ απεβίωσε την ίδια χρονιά, κάτι που επέτρεψε στον Ντιρκ να χειροτονηθεί τελικά. Ο Ντιρκ απεβίωσε στην Παβία, ενώ επέστρεφε στην Ουτρέχτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • De Boer, Dick; Cordfunke, Erik (1995), Graven van Holland : portretten in woord en beeld (880-1580), Zwolle: Walburg Pers, pp. 29–30, ISBN 978-90-6011-915-0
  • Dijkstra, B.K.S. (1991), Een stamboom in been, Amsterdam

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]