Νησομυΐδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νησομυΐδες

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Τρωκτικά (Rodentia)
Υπεροικογένεια: Μυοειδή (Muroidea)
Οικογένεια: Νησομυΐδες
(Nesomyidae)
Major, 1897

Οι νησομυΐδες (λατινική και επιστημονική ονομασία Nesomyidae) είναι οικογένεια τρωκτικών ζώων της Αφρικής. Περιλαμβάνει αρκετές υποοικογένειες και 21 γένη, όλα ιθαγενή είτε της ηπειρωτικής Αφρικής, είτε της Μαδαγασκάρης (τα μόνα τρωκτικά που είναι ιθαγενή της νήσου αυτής). Στα ποικίλα τρωκτικά της οικογένειας βρίσκουμε «ποντίκια που σκαρφαλώνουν», το «αφρικανικό βραχοπόντικο», το «ποντίκι των βάλτων», «αρουραίους» με σακούλες στα μάγουλα και τον «αρουραίο με τη λευκή ουρά» (μονοτυπικό γένος μυστρόμυς).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νησομυΐδες είναι μικρού έως μέσου μεγέθους τρωκτικά, με τα μεγαλύτερα είδη να έχουν το μέγεθος ενός αρουραίου. Μορφολογικώς μοιάζουν με ποντίκια, αρουραίους ή και χάμστερ, αναλόγως του είδους και της υποοικογένειας. Οι διατροφικές τους προτιμήσεις ποικίλλουν, από αρκετά αυστηρή φυτοφαγία μέχρι σχεδόν αποκλειστική εντομοφαγία. Ο τρόπος ζωής τους επίσης διαφέρει σημαντικά από τη μία υποοικογένεια στην άλλη, με κάποια είδη να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ενώ άλλα να σκάβουν λαγούμια στο έδαφος και να ζουν στο εσωτερικό τους. Γεννούν μέχρι τέσσερα μικρά, μετά από κύηση περίπου ενάμισυ μήνα.[1]

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά από τα ζώα αυτά θεωρούνταν κάποτε ενταγμένα σε άλλες ομάδες της υπεροικογένειας του ποντικού, αλλά αυτός ο αφρικανικός κλάδος έχει προταθεί και επιβεβαιωθεί ως ξεχωριστός με γενετικές μοριακές μελέτες. Αλλά όλα τα μέλη των νησομυϊδών συνεχίζουν να τοποθετούνται από κάποιους επιστήμονες στην οικογένεια του πραγματικού ποντικού, τις μυΐδες (Muridae), όπως και άλλα μέλη των μυοειδών.

Σήμερα οι νησομυΐδες εντάσσονται γενικώς 6 υποοικογένειες με 21 γένη και συνολικώς 68 είδη, ως εξής:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Corbet, Gordon (1984). Macdonald, D., επιμ. The Encyclopedia of MammalsΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Νέα Υόρκη: Facts on File. σελίδες 666-670. ISBN 0-87196-871-1. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]