Να η Ευκαιρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να η Ευκαιρία
ΕίδοςΨυχαγωγική εκπομπή
Talent Show
ΣκηνοθεσίαΊων Νταϊφάς
Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος
ΧώραΕλλάδα
Αριθμός κύκλων9
Αριθμός επεισοδίων230 (1977-1983)
Παραγωγή
Διάρκεια45’-60’ (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΡΤ (1-6)
Mega Channel (7-9)

Να η Ευκαιρία (αρχικά είχε προταθεί ο τίτλος «Σας δίνουμε την Ευκαιρία»[1]) ήταν εκπομπή ταλέντων (talent show) της ελληνικής τηλεόρασης, η πρώτη στο είδος της[2] που προβλήθηκε από το κανάλι της ΕΡΤ επί μία εξαετία (1977–1983), δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες (όπως π.χ. ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Γλυκερία, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Ζαχαρίας Ρόχας, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Βασίλης Παϊτέρης, ο Στάθης Αγγελόπουλος, η Νένα Βενετσάνου, η Αθηναϊκή Κομπανία κ.ά.) να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να σταδιοδρομήσουν ως επαγγελματίες. Πρότυπο για τη δημιουργία της εκπομπής ήταν η αντίστοιχη βρετανική εκπομπή με τίτλο «Opportunity Knocks» (1956–1978). Η εκπομπή παρουσιάστηκε σε 6 κύκλους 230 συνολικά επεισοδίων (διάρκειας 45’-60’) από τις 5 Οκτωβρίου 1977 έως και τις 3 Οκτωβρίου 1983.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σκηνοθεσία ανήκε στους Ίωνα Νταϊφά (κατά περίσταση) και Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο (μόνιμος σκηνοθέτης), παραγωγός της ήταν η Λόλα Τσουκάτου και υπεύθυνος φωτογραφίας ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, ενώ τη σκηνική επιμέλεια είχε ο Μιχάλης Πολυκράτης. Μόνιμος ηχολήπτης ήταν ο Σάκης Γκαγκαλούδης, πατέρας του καλαθοσφαιριστή Γιάννη Γκαγκαλούδη. Τα στούντιο της εκπομπής βρίσκονταν επί της οδού Πελοποννήσου στον Κορυδαλλό (πλησίον του Γ΄ Κοιμητηρίου Αθηνών) και είχαν εξοπλιστεί με ειδικά μηχανήματα, τα οποία είχε εισάγει από τις ΗΠΑ ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Έρνεστ Πάνος. Στα ίδια στούντιο γυρίζονταν και εκπομπές του δημοφιλούς παρουσιαστή Άλκη Στέα.

Την κριτική επιτροπή αρχικά αποτελούσαν ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, η δημοσιογράφος και κριτικός Ροζίτα Σώκου και η χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάσα Ντάριο, ενώ στην πορεία προστέθηκε ο χορογράφος Γιάννης Φλερύ και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Για σύντομα χρονικά διαστήματα στην επιτροπή συμμετείχαν η Ραλλού Μάνου και η Τατιάνα Μαμάκη. Παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η δημοσιογράφος και ηθοποιός Ρένα Καπιτσαλά[3], γνωστή ήδη στο τηλεοπτικό κοινό από προηγούμενες παρουσίες της σε διάφορα τηλεπαιχνίδια γνώσεων. Εκτός των διαγωνιζομένων, στην εκπομπή παρουσιάζονταν και ήδη καταξιωμένοι καλλιτέχνες, με τους τραγουδιστές να φέρνουν και να παρουσιάζουν δίσκους τους και να τραγουδούν (συνήθως play-back) εν είδει μουσικού διαλείμματος.

Η αναβίωση της σειράς επιχειρήθηκε δύο φορές από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η πρώτη το 1990 με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Κατσαρό, Σάσα Ντάριο, Ροζίτα Σώκου, Αριστείδη Καρύδη-Φουκ και Δημήτρη Ιατρόπουλο, παρουσιάστρια της εκπομπής ήταν η Σοφία Αλιμπέρτη και διήρκεσε μια σεζόν. Η δεύτερη το 2001 με κριτική επιτροπή τους Λία Βίσση, Βλάση Μπονάτσο, Ιάσων Τριανταφυλλίδη, Γιάννη Δουλάμη και Λίτσα Διαμάντη, διήρκεσε δύο σεζόν, παρουσιάστρια της πρώτης ήταν η Εύα Κοτανίδου και της δεύτερης η Αλέκα Καμηλά.[4], χωρίς όμως επιτυχία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]