Ναός Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναός Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά
Χάρτης
Είδοςορθόδοξη εκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°4′51″N 23°50′8″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κηφισιάς
ΤοποθεσίαΚηφισιά
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα[1]

Ο ναός Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά βρίσκεται στους πρόποδες του Πεντελικού όρους και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος[2]. Είναι της μεταβυζαντινής περιόδου. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι μεταξύ άλλων και προστάτης των προσκόπων[3]. Θεωρείται το αρχαιότερο εξωκλήσι του Αγίου. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου, όταν όμως το Πάσχα πέφτει μετά την ημερομηνία αυτή, γιορτάζεται η μνήμη του την επομένη του Πάσχα (Δευτέρα της Δικαινησίμου)[4]. Υπήρξε ασκητήριο του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου λίγο αργότερα από το 1572.

Χρονολογία και αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονολογείται γύρω στο 1518 και 1512, είναι σχετικά μικρό για αυτό θα λέγαμε πως είναι το ναίδριο του Αγίου Γεωργίου. Φαίνεται να αποτελεί πρότυπο, όταν το εξετάσουμε από αρχιτεκτονική άποψη[5].

Η διάσωση του ιερού ναού το 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Αυγούστου 2007 όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πεντέλη, είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και των πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή η διεξαγωγή εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως λέγεται θυσιάστηκαν όλα στο "βωμό του τσιμέντου". Όπως πληροφόρησε ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «κάηκαν 6.000 στρέμματα νεαρού, αναδασωμένου πευκοδάσους καθώς και ώριμου με ψηλά πεύκα» στην Πεντέλη. Εκείνη τη μέρα σώθηκε το Κεφαλάρι, η Πολιτεία και η Κηφισιά, σύμφωνα με άρθρο εφημερίδας, διότι η φωτιά δεν πέρασε στο ρέμα του Κοκκιναρά, όπου βρίσκεται το εν λόγω εκκλησάκι. Για τα ελικόπτερα ήταν εντελώς δύσβατη η περιοχή στη χαράδρα που φτάνει ως τη Χαριλάου Τρικούπη.

Εκείνη τη μέρα οι καμπάνες του ναού χτυπούσαν αγωνιωδώς, όπως επισημαίνει το ίδιο άρθρο. Δεν είναι σίγουρο ποιος τις χτυπούσε όμως. Υπέθεσαν πως αφού οι φλόγες έφτασαν μέχρι το παραθύρι, θα είχαν χαθεί οι αγιογραφίες και ποιος ξέρει που θα σταματούσε αυτό. Το εκκλησάκι διασώθηκε ενώ όλη η περιοχή τριγύρω κάηκε. Η τηλεόραση έδειχνε κάποιους ήρωες κατοίκους να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σώσουν την περιοχή. Οι φλόγες σταμάτησαν ως το Ιερό του ναού στο πίσω μέρος του, εκεί όπου είναι χτισμένο παραθύρι με κάγκελα, και βλέπει προς την Αγία Τράπεζα. Ο τοίχος έμεινε ολόλευκος, ασβεστωμένος όπως είναι. Όπως επισημαίνεται ήταν παρέμβαση του Αγίου Γεωργίου που έσωσε και τις περιοχές μετά τον Κοκκιναρά[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=148001&type=Monument.
  2. «Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος». www.imkifissias.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «Οι Παλαιοί Πρόσκοποι της Κηφισιάς τίμησαν τον προστάτη τους». KifisiaNews. http://www.kifisianews.gr/index.php/2017/05/22/palaioiproskopoi-artoklasia/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-12. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. ix8ys. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «O Αγιος Γεώργιος, Κοκκιναρά - Eptalofos.gr» (στα αγγλικά). Eptalofos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-10-27. https://web.archive.org/web/20201027061202/https://eptalofos.gr/product/o-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AC/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-12. 
  6. «Προεκλογικό τοπίο στον Κοκκιναρά – ο Αη Γιώργης έβαλε το χέρι του και έσωσε Κεφαλάρι, Κηφισιά, Πολιτεία!, Της Ελενης Μπιστικα | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/706260/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/proeklogiko-topio-ston-kokkinara--o-ah-giwrghs-evale-to-xeri-toy-kai-eswse-kefalari-khfisia-politeia. Ανακτήθηκε στις 2018-01-10.