Ναυτική τραγωδία στην Αίγινα (2016)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως ναυτική τραγωδία στην Αίγινα αναφέρεται το δυστύχημα που συνέβει στις 16 Αυγούστου του 2016 όταν ένα ταχύπλοο σκάφος εμβόλισε τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Πέρδικας.[1] Στο τουριστικό σκάφος επέβαιναν 24 άτομα, εκ των οποίων 4 έχασαν τη ζωή τους και 5 τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα και ο χειριστής του ταχύπλοου δεν ταυτοποιήθηκαν με βεβαιότητα, καθώς ο χειριστής εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος, αφήνοντας αβοήθητα τα θύματα.  

Οι συνθήκες του δυστυχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου στις 13:00 ταχύπλοο σκάφος που διέσχιζε το στενό ανάμεσα στην Αίγινα και το νησάκι της Μονής, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε τουριστικό σκάφος με 24 επιβάτες, το οποίο πήγαινε στο νησάκι της Μονής. Ο χειριστής του ταχύπλοου εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος και έτσι η επιχείρηση διάσωσης, ξεκίνησε από τηλεφωνήματα ατόμων που είδαν το περιστατικό, τόσο από το λιμάνι της Πέρδικας όσο και από παραπλέοντα σκάφη.

Δεδομένης της εγκατάλειψης, κανείς δεν μπορούσε να διαπιστώσει επιτόπου με βεβαιότητα ποιος ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου και ποια άτομα επέβαιναν σε αυτό. Αρκετά αργότερα από το δυστύχημα συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρονταν να επέβαιναν στο ταχύπλοο, ενώ κανένα από αυτά δεν ήταν ο ιδιοκτήτης, ο οποίος αναζητούνταν για να συλληφθεί. Εξαρχής, οι πληροφορίες για τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο ήταν αόριστες, ενώ η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του λιμενικού έρχεται αρκετές ώρες αργότερα και αναφέρει:

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” N. Αίγινας 66 με το ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Ε/Γ – Τ/Ρ και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.

Η κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί είκοσι (20) άτομα, επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Ρ, εκ των οποίων πέντε (05) τραυματίες, ενώ έχουν περισυλλεγεί τέσσερις (04) σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί). Στο ανωτέρω ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα (04) άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για το δυστύχημα συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρής Δρίτσας μεταβαίνει ήδη στη ν. Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ως χειριστής του ταχύπλοου εμφανίστηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος (συγγενής του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου), ηλικίας 77 ετών, αλλά το λιμεναρχείο συνέχισε να μη δίνει στοιχεία για τους άλλους επιβαίνοντες του ταχύπλοου. Στις 9 Οκτωβρίου του 2016, αποκαλύφθηκε ότι δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ή DΝΑ του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο πηδάλιο του ταχύπλοου. Ως εκ τούτου, ο προφυλακισμένος τότε Θρασύβουλος Λυκουρέζος έπαψε να θεωρείται κυβερνήτης του ταχύπλοου τη στιγμή του δυστυχήματος.

Τα ονόματα των επιβατών που φέρεται να ήταν στο ταχύπλοο, εκτός του χειριστή, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το δυστύχημα ήταν τα εξής

Θεοδότη Καρακάση, Επαμεινώνδας Βενετσιάνος, Ευθυμία Βενετσιάνου,

Τα θύματα του δυστυχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τους επιβαίνοντες στο βυθισθέν Ε/Γ–Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 ανασύρθηκαν νεκροί οι:

Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης

Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44

Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5

Cherednyk Jevgen, ετών 35, χωρίς να έχει επίσημα ταυτοποιηθεί από οικείους του.

Οι τραυματίες

Από τους διασωθέντες του Ε/Γ – Τ/Ρ, τραυματίες είναι οι:

Γεωργιάδης Μιχαήλ, ετών 64

Λαμπρακόπουλος Γεώργιος, ετών 26

Λαμπρακόπουλος Μιχαήλ, ετών 16

Σίδερης Αναστάσιος, ετών 28, καθώς και η

Cherednyk Anastasiia, ετών 28, Ουκρανικής υπηκοότητας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της παραμένει ακόμα νοσηλευόμενη στο ΚΑΤ.

Οι διασωθέντες

Στο Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 επέβαιναν και διασώθηκαν και οι κάτωθι:

Πλούμπης Δημήτριος, ετών 36

Xenika – Κατιφέ Olga, ετών 44

Κατιφές Θεόδωρος, ετών 9

Αναστασίου Αναστάσιος, ετών 42

Αρκουζή Αλεξάνδρα, ετών 36

Αναστασίου Αναστασία, ετών 6

Μπενέκου Ελένη, ετών 20

Μπρέγκου Ίλντα, ετών 21

Χατζηδιάκος Άγγελος, ετών 20

Σακελλαράκης Ιωάννης – Παναγιώτης, ετών 21

Αναστασίου Ιωάννης, ετών 10

Χρυσοβελώνη Αναστασία, ετών 32

Γεωργιάδη Χρυσούλα, ετών 36

Γεωργιάδη Δανάη, ετών 9

Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, ετών 37

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]