Νία Βαρντάλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νία Βαρντάλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nia Vardalos (Αγγλικά)
Γέννηση24  Σεπτεμβρίου 1962[1][2]
Γουίνιπεγκ
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς[3]
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (από 1999)[3]
ΣπουδέςΜητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Shaftesbury High School
Ιδιότηταηθοποιός, σεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, παραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης, ηθοποιός φωνής και σκηνοθέτης κινηματογράφου
ΣύζυγοςΊαν Γκομέζ (από 1993)
ΒραβεύσειςCanadian Comedy Award for Best Female Performance in a Feature
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νία Βαρντάλος (κατά κόσμον Αντωνία Ευγενία Βαρδάλου), (Antonia Eugenia "Nia" Vardalos, 24 Σεπτεμβρίου 1962, Γουίνιπεγκ) είναι Καναδή ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών.

Ο πατέρας της, Γκας Βαρντάλος (Gus Vardalos, Κωνσταντίνος Βαρδάλος) ήταν Έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα. Έγινε διάσημη με την πολύ επιτυχημένη κωμωδία Γάμος...αλά Ελληνικά (My Big Fat Greek Wedding, 2002), στην οποία σατίριζε τις ελληνοαμερικανικές οικογένειες. Την ταινία αυτή μετέτρεψε κατόπιν σε κωμική τηλεοπτική σειρά, με τίτλο My Big Fat Greek Life για το αμερικανικό δίκτυο CBS, αλλά δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία. Τον Μάιο του 2009, έκανε πρεμιέρα η νέα της ταινία My Life in Ruins (Έρωτας Αλά Ελληνικά), με θέμα πάλι την Ελλάδα, στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη. Η ταινία προοριζόταν για απευθείας μεταφορά σε DVD, όμως μετά από την τεράστια απόκριση από το κοινό, προβλήθηκε πρώτα στους κινηματογράφους.

Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Ίαν Γκομέζ και ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]