Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε.
Είδος Ανώνυμη Εταιρεία
Ίδρυση 18 Ιανουαρίου 2013
Έδρα Πεσμαζόγλου 2-6, 101 75, Αθήνα
Διοίκηση Διοικητικό Συμβούλιο Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Λιανική τραπεζική
Πρόσωπα Γεώργιος Κόντος, (Πρόεδρος)
Χαράλαμπος Σιγανός,
(Διευθύνων Σύμβουλος)
Υπάλληλοι 3.500 (2013)[1]
Σλόγκαν Πάντα σε Επαφή
Ιστότοπος www.ttbank.gr

Το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Hellenic Postbank) είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2013, μετά την διάλυση του μέχρι τότε Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο είχε ιδρυθεί το 1900.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας Κρήτης αποφασίστηκε από την Κρητική Πολιτεία η ίδρυση ενός ακόμα πιστωτικού ιδρύματος στο νησί. Στις 10 Δεκεμβρίου 1900 υπογράφηκε από τον Ύπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας Πρίγκιπα Γεώργιο ο νόμος 265 περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1900 ενώ η επίσημη έναρξη των εργασιών του έγινε το 1902 στα 20 περίπου ταχυδρομικά γραφεία τα οποία ήταν διάσπαρτα στο νησί.

Η έκδοση του πρώτου βιβλιαρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οποίο ήταν στο όνομα του πρίγκιπα Γεώργιου έγινε τον Απρίλιο του 1903. Το 1909 οι δραστηριότητές του επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Λίγο μετά την ένωση της Κρητικής Πολιτείας με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1914 - 1915 η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Το 2002 η εταιρική μορφή του μετατράπηκε, με τον νόμο 3082/2002, σε ανώνυμη εταιρεία ενώ το 2006 του χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος την οποία δεν είχε αφού λειτουργούσε για χρόνια ως δημόσια υπηρεσία, απευθείας υπαγόμενη στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το ίδιο έτος εισήχθη στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών.

Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Ιανουαρίου 2013, στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσής του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπάστηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε "καλή" και "κακή" τράπεζα.[2][3] Το "καλό" κομμάτι εξακολουθεί να λειτουργεί υπό την ονομασία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με στόχο την μελλοντική πώλησή του σε μία από τις 3 "συστημικές" τράπεζες, ενώ το "κακό" κομμάτι πέρασε σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Το ταχυδρομικό ταμιευτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση δημοσίων έργων κυρίως τη περίοδο του μεσοπολέμου. Προσπάθησε να εμπεδώσει την έννοια της αποταμίευσης στους Έλληνες από την εποχή της ίδρυσής του με διάφορες δράσεις. Έτσι με αφορμή την Παγκόσμια μέρα αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους θεσμοθέτησε την ετήσια βράβευση της καλύτερης μαθητικής έκθεσης με θέμα την αποταμίευση.

Στις 17 Ιουλίου 2013, αποφασίστηκε η πώληση και η ενσωμάτωση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ("καλό" κομμάτι) στην Eurobank. Πρόθεση της Eurobank, που την ίδια μέρα συμφώνησε και την απόκτηση της Νέας Proton Bank, είναι να προβεί στην λειτουργική ενοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Eurobank με κοινές υπολογιστικές εφαρμογές, αλλά την διατήρηση της αυτονομίας του δικτύου του ΝΤΤ και των σημείων εξυπηρέτησης στα κατά τόπους ταχυδρομεία, αλλά της εμπορικής επωνυμίας και εταιρικής ταυτότητάς του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]