Μ.Ο. Απόλλων Αρναίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μ.Ο. Απόλλων Αρναίας
ΌνομαΜουσικογυμναστικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων»[1]
Ίδρυση1913, πριν 111 έτη (1913)
ΠόληΑρναία, Χαλκιδική, Ελλάδα
Χρώματα          Πορτοκαλί, Μαύρο
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Καραγιάννης
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Ενεργά τμήματα Απόλλωνα Αρναίας
Ποδόσφαιρο Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών

Ο Μουσικογυμναστικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων» είναι ιστορικός Ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αρναία Χαλκιδικής. Έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1913, χρώματα το πορτοκαλί και το μαύρο και στο έμβλημά του εικονίζεται ο Απόλλων, θεότητα της αρχαιοελληνικής θρησκείας και προστάτη των τεχνών, από τον οποίο και πηγάζει το όνομα του σωματείου. Διατηρεί τμήμα ποδοσφαίρου και τμήμα πετοσφαίρισης, ενώ διέθετε τμήμα καλαθοσφαίρισης εώς το 2014 καθώς και τμήμα στίβου εώς το 2016.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 1

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 2
Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (1918)
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ 1924 ή 1928

Το έτος 1911 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης στην Αρναία, τότε Λιαρίγκοβη, ο αείμνηστος Σωκράτης Σταυρίδης. Ο νέος Μητροπολίτης είχε μεταξύ άλλων, πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το θέατρο, τα γράμματα, την μουσική και ιδίως για την πρόοδο και προκοπή της νεολαίας, αγοριών και κοριτσιών. Έτσι μέσα στο ποιμαντορικό και κοινωνικό του έργο, άρχισε να ιδρύει Συλλόγους και Σωματεία των νέων και όχι μόνο, που ανεβάζουν το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της Αρναίας και της Μητροπολιτικής του περιφέρειας. Μεταξύ των άλλων, το 1913 ίδρυσε και τον Όμιλο Φιλομούσων Λιαρίγκοβης «ο Απόλλων», ο οποίος όμως κατά την περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου αδρανοποιήθηκε προσωρινά.[2]

Τον Μάρτιο του 1916 και κατόπιν προτροπής του Μητροπολίτη ο σύλλογος επανιδρύθηκε με την επωνυμία Φιλόμουσος Σύλλογος Λιαρίγκοβης «ο Απόλλων».[2] Στη συνέχεια, με την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος, έγινε τροποποίηση της ονομασίας του και μετονομάστηκε σε Μουσικογυμναστικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων», διαθέτοντας πλέον τμήματα Μουσικής (πνευστά), Θεάτρου και Τεχνών, Ποδοσφαίρου και Κλασσικού Αθλητισμού.[2]

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ομάδες στη Χαλκιδική για να μπορεί ο Απόλλωνας να παίξει ποδόσφαιρο και ένεκα τούτου, ο σύλλογος προκαλούσε ομάδες από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, όπως Σέρρες, Πρώτη Σερρών, Νιγρίτα, Ροδολίβος και λοιπές.[2] Το σπουδαιότερο όμως φαινόμενο, για τα χρόνια εκείνα τα προπολεμικά ήταν, ότι ο Απόλλωνας Αρναίας είχε ιδιόκτητο γήπεδο, που καμία ομάδα χωριού δεν είχε.

Πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή στη δεκαετία του 1930, εκτός από τη μουσική μπάντα των πνευστών που ήδη διέθετε, δημιούργησε και ομάδα μαντολινάτων με πολύ αξιόλογους ερασιτέχνες μουσικούς και εκτελεστές. Ωστόσο όμως, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και ακολουθώς η κατοχή και ο εμφύλιος (από 1940 ως 1950) σταμάτησε όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Μετά το 1951 επαναλειτούργησαν η Μουσική Μπάντα, το Ποδοσφαιρικό τμήμα και το τμήμα Κλασσικού Αθλητισμού του συλλόγου. Την Μουσική Μπάντα, αφού βγήκαν από τα κιβώτια που ήταν κρυμμένα τα μουσικά όργανα που με επιμέλεια του Μητροπολίτη Σωκράτη είχαν κρυφτεί το 1940, την ανέλαβε ο Δήμος Αρναίας και ονομάστηκε «Φιλαρμονική Δήμου Αρναίας». Έτσι, ο σύλλογος διατήρησε μόνο το αθλητικό και ποδοσφαιρικό τμήμα.

Μπήκε διοικητικό Συμβούλιο και ξεκίνησε σιγά-σιγά τις προπονήσεις για την ποδοσφαιρική ομάδα με διάφορους ερασιτέχνες προπονητές. Αυτή ήταν μία από τις καλύτερες εποχές και περιόδους του Απόλλωνα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές αγαπημένοι μεταξύ τους, αλλά και με τη Διοίκηση.

Δεν υπήρχαν επίσημα πρωταθλήματα και έπαιζε μόνο φιλικούς αγώνες. Δεν μπορούσε να βρει αντιπάλους ομάδες από τη Χαλκιδική, γιατί δεν υπήρχαν, εκτός από ελάχιστες. Τις περισσότερες φορές ερχόντουσαν ομάδες από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

Στη δεκαετία του 1960 ο Απόλλωνας είχε μία ομάδα πολύ ισχυρή και ελάμβανε μέρος σε όλες τις διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα που άρχισαν να γίνονται. Στη Διοίκηση του συλλόγου ήταν άτομα με μεγάλο ζήλο και θέληση, και άρχισαν να γίνονται εντατικές προπονήσεις ακόμα και από επαγγελματίες προπονητές. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι η συμμετοχή του στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Ο σύλλογος κατά καιρούς διατηρούσε και τμήμα κλασσικού αθλητισμού με συμμετοχή των αθλητών του σε αγώνες στη Χαλκιδική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Κορυφαία εκδήλωση ήταν η διοργάνωση στην Αρναία των αγώνων στίβου ΣΩΚΡΑΤΕΙΑ εις μνήμην του αειμνήστου Μητροπολίτη Σωκράτη, με συμμετοχή Πρωταθλητών – αθλητών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το τμήμα έγινε ανεξάρτητος σύλλογος το 2016 με την ονομασία «Αθλητικός Σύλλογος Άρνη».[3]

Το 1985 ο σύλλογος ίδρυσε τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών, με αποκορύφωμα την άνοδό της ομάδας και την παραμονή για τρία χρόνια στη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Το 2014 ανεξαρτητοποιήθηκε από τον σύλλογο και έκτοτε φέρει την ονομασία Αθλητικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων».

Τμήμα ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μ.Ο. Απόλλων Αρναίας
Επίσημη ονομασίαΜουσικογυμναστικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων»
Σύντομο όνομαΑπόλλων Αρναίας
Ίδρυση1913
ΈδραΑρναία, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Αρναίας
ΠρωτάθλημαΑ΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Μέχρι και το 1967 το ποδοσφαιρικό τμήμα περιορίστηκε μόνο σε φιλικούς αγώνες. Τότε, αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. και εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, όπου και αγωνίστηκε τις χρονιές 1967-68 και 1968-69. Από τη σεζόν 1969-70 μετέχει μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της Χαλκιδικής στην Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής.

Τη σεζόν 1979-80 ο Απόλλωνας Αρναίας κατέκτησε το Κύπελλο Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής, νικώντας στον τελικό τον Π.Ο. Μουδανιών, πανηγυρίζοντας έτσι τον πρώτο του τίτλο, ενώ την επόμενη, 1980-81, στέφθηκε Πρωταθλητής και προβιβάστηκε στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 1981-82, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό.

Τη σεζόν 2009-10 κατέκτησε για 2η φορά το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής και κέρδισε την άνοδο στην Δ' Εθνική, όπου αγωνίστηκε τις χρονιές 2010-11 και 2011-12. Τη σεζόν 2013-14 κατέκτησε για 3η φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα και προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, όπου τερμάτισε στην 1η θέση του 3ου ομίλου μπροστά από τους Π.Α.Ο.Κ. Αλεξάνδρειας, Ολυμπιακό Γαλατάδων και Π.Α.Ο. Κρηστώνης και κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία.

Η παρουσία του στην Γ΄ Εθνική ήταν σύντομη, καθώς τη σεζόν 2014-15 τερμάτισε στην 13η θέση του 1ου ομίλου και υποβιβάστηκε.

Τίτλοι και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσία στα Εθνικά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Μουσικογυμναστικού Ομίλου Αρναίας «ο Απόλλων» ιδρύθηκε το 1985 και το 2014 αποσχίστηκε από τον σύλλογο και έκτοτε αποτελεί ανεξάρτητος σύλλογος με επωνυμία Αθλητικός Όμιλος Αρναίας «ο Απόλλων».

Κατέκτησε τα δύο πρώτα τοπικά Πρωταθλήματα Χαλκιδικής (1986-87, 1987-88) που διοργανώθηκαν από την τότε Τοπική Επιτροπή Χαλκιδικής της Ελληνικής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ενώ την αγωνιστική περίοδο 1988-89 έλαβε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.

Το 1989 ήταν μεταξύ των ιδρυτικών σωματείων της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής.[4]

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου ανήκει στην Ένωση Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.[5] Αγωνίζεται στις διοργανώσεις της ΕΠΕΣΘ και έδρα της ομάδας αποτελεί το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αρναίας.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καταγραφή αθλητικών σωματείων, επίσημη ιστοσελίδα Φυσικής Αγωγής ΥΠΕΠΘ
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Αναδρομή στα παλιά». ergoxalkidikis.gr. 
  3. «Τέλος το τμήμα Στίβου του Απόλλων Αρναίας», άρθρο στον ιστότοπο Arneafairplay.blogspot.com, 2 Σεπτεμβρίου 2016.
  4. «Ιστορικό», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής.
  5. Επίσημη ιστοσελίδα ΕΠΕΣΘ
  6. Επίσημη ιστοσελίδα ΕΠΕΣΘ