Μπισκ (φαγητό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπισκ από αστακό.

Μπισκ (γαλλικά: Bisque) είναι μια απαλή, κρεμώδης, πολύ εποχιακή σούπα με γαλλική προέλευση, η οποία συνήθως βασίζεται σε στραγγισμένο ζωμό (Coulis) από οστρακόδερμα.[1] Επίσης, οι κρεμώδεις σούπες που παρασκευάζονται από ψητά και αλεσμένα φρούτα και φρούτα και λαχανικά καλούνται ορισμένες φορές κι αυτές μπισκ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπισκ με τομάτα και κολοκύθα

Ο όρος πιστεύεται ότι προήλθε από το Biscay, όπως ο Βισκαϊκός Κόλπος,[2] ωστόσο σίγουρα τα οστρακόδερμα είναι bis cuites "δύο φορές μαγειρεμένα" (κατ' αναλογία με τη λέξη μπισκότο), καθώς αρχικά σοτάρονται με τα όστρακά τους, στη συνέχεια σιγοβράζονται με κρασί και αρωματικά υλικά, προτού στραγγιστούν και τους προστεθεί κρέμα.[3]

Μέθοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπισκ γίνεται με την εξαγωγή αρώματος από ατελή οστρακόδερμα, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για να πωληθούν. Σε μία αυθεντική σούπα μπισκ, τα όστρακα καβουρντίζονται σε λεπτή πάστα και προστίθενται στη σούπα.[4] Η μπισκ με θαλασσινά παραδοσιακά σερβίρεται σε χαμηλό φλιτζάνι με δύο χερούλια και πιατάκι από κάτω ή σε ένα κύπελλο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με το Λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, το μπισκ είναι σούπα που φτιάχνεται από ζωμό οστρακόδερμων, όπως π.χ. αστακού, κάβουρα, γαρίδας ή καραβίδας.
  2. «Online Etymology Dictionary». Etymonline.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2010. 
  3. www.askoxford.com. «biscuit». AskOxford. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2010. 
  4. Child, Julia· Simone Beck (1970). Mastering the Art of French Cooking, Volume 2. Knopf. ISBN 0-394-40152-2.