Μπέτυ Μπλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέτυ Μπλου
ΣκηνοθεσίαΖαν Ζακ Μπενέξ[1][2]
ΠαραγωγήΖαν Ζακ Μπενέξ
ΣενάριοΖαν Ζακ Μπενέξ[3]
Βασισμένο σε37˚2 le matin
ΠρωταγωνιστέςJean-Hugues Anglade[2][4], Μπεατρίς Νταλ[2][4], Βενσάν Λιντόν[4], Ντομινίκ Πινιόν[4], Ζεράρ Νταρμόν, Consuelo de Haviland, Clémentine Célarié, Jacques Mathou, Claude Aufaure, Ντομινίκ Μπεσνεάρ, Raoul Billerey, Claude Confortès, Αντρέ Ζουλιέν, Philippe Laudenbach, Φρανκ Ολιβιέ Μπονέ, Bernadette Palas, Simon de La Brosse, Jean-Pierre Bisson και Jessica Forde
ΜουσικήΓκαμπριέλ Γιαρέντ
ΦωτογραφίαΖαν-Φρανσουά Ρόμπεν
ΜοντάζMonique Prim
ΕνδυματολόγοςElisabeth Tavernier
Εταιρεία παραγωγήςGaumont Film Company
ΔιανομήGaumont Film Company και Netflix
Πρώτη προβολή9  Απριλίου 1986 (Γαλλία)[3]
Διάρκεια116 λεπτά και 120 λεπτά[5]
ΠροέλευσηΓαλλία[5]
ΓλώσσαΓαλλικά


Η Μπέτυ Μπλου (γαλλικά: 37°2 le Matin) είναι Γαλλική ταινία του 1986 σε σκηνοθεσία Ζαν-Ζακ Μπενέξ, από το βιβλίο 37°2 Το πρωί, σε σενάριο του συγγραφέα και του σκηνοθέτη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός παθιασμένου έρωτα με τραγική εξέλιξη. Ο Ζοργκ είναι ένας ερασιτέχνης συγγραφέας, που έχει παρατήσει το έργο του και ζει σαν ο γενικός επιστάτης μιας ντουζίνας μπανγκαλόου σε κάποια παραλιακή περιοχή της Νότιας Γαλλίας. Εντελώς ξαφνικά κι απρόσμενα, εισβάλει στη ζωή του, η προκλητική και σέξι Μπέτυ. Η νεαρή κοπέλα φανερώνει από την αρχή μια παθιασμένη αφοσίωση σε εκείνον και το ταλέντο του, αλλά και μια κυκλοθυμική συμπεριφορά που ταράζει τη σχέση τους. Το ερωτευμένο ζεύγος, μετά από την πρόκληση εμπρησμού στη φωλιά τους, μετακομίζει σε προάστιο του Παρισιού και από εκεί σε μια πόλη της Νότιας Γαλλίας, όπου διατηρούν ένα μαγαζί πώλησης μουσικών πιάνων. Η Μπέτυ, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να μείνει έγκυος (ο πρωτότυπος τίτλος, 37.2 βαθμοί κελσίου είναι η θερμοκρασία του σώματος μιας εγκύου γυναίκας το πρωί), αρχίζει να εκδηλώνει επικίνδυνες ψυχαναγκαστικές διαταραχές και ξαφνικές καταστροφικές εκρήξεις. Ο Ζοργκ θα την ακολουθήσει μέχρι το τέλος, προσπαθώντας να την προστατέψει από τον ίδιο τον εαυτό της. [6]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες παρά τις συγκρατημένες κριτικές. Είναι η τρίτη ταινία του Μπενέξ μετά την Ντίβα και Το φεγγάρι στον υπόνομο και η μεγαλύτερη επιτυχία του. Επίσης η ταινία έκανε διεθνή σταρ την άγνωστη Μπεατρίς Νταλ. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της έπαιξε και η μουσική του Γκάμπριελ Γιάρεντ. Κέρδισε μόνο το Βραβείο Σεζάρ αφίσας αν και είχε υποψηφιότητες σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0090563/. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=90562.html. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.imdb.com/title/tt0090563/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2016.
  5. 5,0 5,1 37-degrees-2-le-matin-version-integrale-aka-betty-blue.
  6. «Cine.gr - Τανίες 37°2 le Matin - Μπέττυ Μπλου - AKA : Betty Blue - 37.2 le Matin». www.cine.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. 
  7. Betty Blue, http://www.imdb.com/title/tt0090563/, ανακτήθηκε στις 2019-09-22 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]