Μουσείο Κονιάκ-Ζαι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο Κονιάκ-Ζαι
Musée Cognacq-Jay
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςμουσείο τέχνης και μουσείο της πόλης του Παρισιού
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°51′29″N 2°21′41″E
Διοικητική υπαγωγή3ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού
ΤοποθεσίαΠαρίσι
ΧώραΓαλλία
Έναρξη κατασκευής1929
Ολοκλήρωση1929
ΒραβείαΜουσείο της Γαλλίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το μουσείο Κονιάκ-Ζαι (γαλλικά: Musée Cognacq-Jay) είναι δημοτικό μουσείο στο Παρίσι, Γαλλία που παρουσιάζει μια συλλογή έργων και αντικειμένων γαλλικής τέχνης του 18ου αιώνα, δωρεά του Ερνέστ Κονιάκ. Στεγάζεται στο μέγαρο Ντονόν στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην οδό Ελζεβίρ 8.

Το Μουσείο Κονιάκ-Ζαι είναι ένα από τα 14 Μουσεία της πόλης του Παρισιού που από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα διαχειρίζεται το δημόσιο διοικητικό ίδρυμα Παρίσι Μουσεία.

Το μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή του μουσείου δημιουργήθηκε μεταξύ 1885-1925 από τον Τεοντόρ-Ερνέστ Κονιάκ (1839-1928) και τη σύζυγό του Μαρί-Λουίζ Ζαι (1838-1925), ιδρυτές του πολυκαταστήματος Λα Σαμαριταίν.

Μετά το θάνατό του, ο Κονιάκ κληροδότησε τη συλλογή στην πόλη του Παρισιού,[1] η οποία το 1929 εγκαινίασε το μουσείο Κονιάκ-Ζαι στο μπουλβάρ ντε Καπυσίν 25, σε ένα κτήριο δίπλα στο πολυκατάστημά τους ειδικά σχεδιασμένο για την έκθεση της συλλογής από το ζευγάρι Κονιάκ, που επιθυμούσε να εμφανίσει τη συλλογή στην οικειότητα ένα φαινομενικά κατοικημένου σπιτιού, χωρίς τις συμβάσεις ενός μουσείου.

Ωστόσο, το 1990, η πόλη, καθώς ο δρόμος αυτός δεν περιλαμβάνονταν στον «πολιτιστικό κύκλο», ζήτησε την έγκριση των νόμιμων κληρονόμων (ιδιοκτήτες της Λα Σαμαριταίν) και μετακόμισε τη συλλογή [2]στο ανακαινισμένο μέγαρο Ντονόν, ένα κτήριο του 1575 με προθήκες και πρόσοψη του 18ου αιώνα, στη συνοικία Λα Μαραί, όπου η συλλογή παρουσιάζεται σε είκοσι δωμάτια (σε τέσσερις ορόφους) στο στυλ Λουί ΙΣΤ΄ και Λουί ΙΕ΄. [3]

Το έργο ανακαίνισης του μεγάρου Ντονόν διευθύνθηκε από τον αρχιτέκτονα του Παρισιού Μπερνάρ Φονκερνί, ενώ η εσωτερική ανακαίνιση έγινε από τον Ρεοβέν Βαρντί.

Οι συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης και διακοσμητικών αντικειμένων, περίπου 1200 αντικείμενα συνολικά, με έμφαση στη γαλλική τέχνη του 18ου αιώνα, και προσφέρει μια μοναδική καλλιτεχνική προοπτική για την Εποχή του Διαφωτισμού. Η συλλογή αποτελείται από διακοσμητικά, ευρωπαϊκά και κινεζικά κεραμικά, κοσμήματα, έργα ζωγραφικής μεταξύ άλλων των Λουί-Λεοπόλντ Μπουαγί, Φρανσουά Μπουσέ, Καναλέττο, Ζαν Σιμεόν Σαρντέν, Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, Ζαν-Μπατίστ Κρεζ, Μωρίς Κεντέν ντε Λα Τουρ, Σερ Τόμας Λώρενς, Υμπέρ Ρομπέρ, Τζανμπαττίστα Τιέπολο και Αντουάν Βαττώ, έργα γλυπτικής των Ζαν-Αντουάν Ουντόν, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν και Ζακ-Σαλί και πολύτιμα έπιπλα του 18ου αιώνα. Η τέχνη του 17ου αιώνα εκπροσωπείται επίσης, κυρίως με δύο έργα ζωγραφικής του Ρέμπραντ, ενώ ο 19ος αιώνας εκπροσωπείται με έργα του Καμίλ Κορό, του Πωλ Σεζάν και του Εντγκάρ Ντεγκά.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας και η είσοδος είναι δωρεάν.[4] Οι πλησιέστεροι σταθμοί του μετρό είναι ο Σαιν-Πωλ και ο Σεμέν Βερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]