Μονίμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μονίμη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος71 π.Χ.
Pharnacia
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Βασιλική σύζυγος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ
ΤέκναΑθηναΐς Φιλόστοργος Β΄

H Μονίμη (απεβ. 72/71 π.Χ.) ήταν Ελληνίδα με καταγωγή από τη Μακεδονία, που έζησε στη Μ. Ασία και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα τού Πόντου, ως 2η σύζυγος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές γεννήθηκε και ζούσε στη Μίλητο ή τη Στρατονίκεια της Καρίας. Ήταν κόρη τού Φιλοποίμενος, εξέχοντος πολίτη. Ήταν όμορφη, έξυπνη και συζητούσαν γι' αυτήν μεταξύ τους οι Έλληνες.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ τού Πόντου πήρε ως 2η σύζυγο τη Μονίμη και πλήρωσε τουλάχιστον 1.500 χρυσά νομίσματα στον πατέρα της γι' αυτό. Εδώ σε χρυσό στατήρα· η μορφή του φέρει διάδημα.

Όταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ και ο στρατός του κατέλαβαν την πόλη της το 89/88 π.Χ., η ομορφιά της έκανε μεγάλη εντύπωση στον Μιθριδάτη ΣΤ΄. Ο βασιλιάς ελκύστηκε σφοδρά από αυτήν, καθώς τού άρεσαν οι ισχυρές προσωπικότητες, που η ευφυΐα τους συμπλήρωνε τη δική του. Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ νόμισε, ότι θα την έκανε το διαμάντι στις παλλακίδες τού ανακτόρου του και άρχισε τις συζητήσεις με τον Φιλοποίμενα. Τού πρόσφερε 1500 χρυσά νομίσματα. Η Μονίμη απέρριψε την προσφορά και ζήτησε περισσότερα. Τού ζήτησε γάμο και να γίνει βασίλισσα με διάδημα. Ο βασιλιάς την έβρισκε ακαταμάχητη και συμφώνησε.

Οι γραφείς προετοίμασαν το συμβόλαιο γάμου. Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ έδεσε μία πορφυρή και χρυσή ταινία γύρω από το κεφάλι της Μονίμης και το ζεύγος αποσύρθηκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Σινώπης. Παντρεύτηκαν το 89/88 π.Χ. και με τον γάμο της έγινε η δεύτερη σύζυγος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ και βασίλισσα τού Πόντου. Ο πατέρας της έλαβε το ποσό και τοποθετήθηκε έφορος της Εφέσου. Η Μονίμη γέννησε την Αθηναΐδα.

Στο ξεκίνημα τού γάμου της άσκησε μεγάλη επιρροή στον άνδρα της· όμως αυτό δεν κράτησε πολύ. Στο τέλος ο γάμος δεν ήταν ευτυχής και ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ δυσαρεστήθηκε με αυτή. Η Μονίμη μετάνοιωσε για τον γάμο της, την άνοδό της και που άφησε την πόλη της.

Το 72/71 π.Χ., όταν ο σύζυγός της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βασίλειό του και να καταφύγει στην Αρμενία, η Μονίμη εκτελέστηκε στη Φαρνάκεια. Η αλληλογραφία της με τον Μιθριδάτη ΣΤ΄, που ήταν έκφυλος, έπεσε στα χέρια τού Ρωμαίου στρατηγού Γ. Πομπήιου, όταν κατέλαβε το Καινόν Φρούριον.

Στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένας ρόλος στην τραγωδία τού Ρακίνα Μιθριδάτης· η ηθοποιός Μαρία Σαμεσλέ και η Ραχήλ έπαιξαν τον χαρακτήρα τού έργου αυτόν. Επίσης είναι μία ηρωίδα στο μυθιστόρημα τού Στέβεν Σέυλορ Η οργή της μανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου ως η 2η σύζυγός του και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]